12 iulie 2024
CronicăCulturăPoliticăRomâni în lume

Lectura românească fără frontiere

Călătorie în Amintirile lui Ion Creangă între Grecia și România

Sâmbătă, 20 martie 2021, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi”din Iași în parteneriat cu Asociația Interculturală Româno-Elenă „Dacia” Atena – Grecia a lansat proiectul educațional transfrontalier online numit Lectura Românească Fara Frontiere cu evenimentul – Călătorie în Amintirile lui Ion Creangă.

Partenerii și beneficiarii proiectului au fost Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț, Școala de Limba Română, Cultură și Civilizație Dacia, Atena, Școala Gimnazială nr. 81 București și Școala Gimnazială „Alexandru Vlahuță” Iași. La eveniment a fost prezentă și Ioana Blaga, consilier cabinet, delegată pentru acest eveniment de către Oana Ursache, Secretar de Stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României.

La lucrările evenimentului au participat peste 100 de copii din Diaspora și din școlile partenere. Deschiderea a debutat cu o prezentare a Casei Memoriale Ion Creangă, realizată de doamna Ionela Lungu, Meșter Popular, professor la Clasa Externă a Școlii Populare de Arte din Piatra Neamț.

Profesorii Stela Tîru de la Școala Internațională de Limba Română Dacia” din Atena, Mariana Gelea de la Școala Gimnazială nr.81. București și Anda Diaconu de la Școala Gimnazială Alexandru Vlahuță din Iași au încântat elevii prezenți cu trei fragmentele inedite din Amintirile lui Creangă. Elevii au participat interactiv, au avut sesiuni de întrebări și răspunsuri, iar la sfârșitul evenimentului, au răspuns la întrebările unui rebus, în care au descoperit pe verticală titlul operei din care fac parte cele trei fragmente prezentate, Amintiri din copilărie.

Proiectul își propune intensificarea schimburilor cultural-educative cu românii din diaspora, promovând limba și literatura română, încurajând cunoașterea, cultivarea și prezervarea tradițiilor românești alături de completarea referințelor din operele clasice ale literaturii române. Activitățile proiectului se adresează în special publicului tânăr adică, elevilor cu vârste între 7-16 ani.

Daniela Popescu, președinte Asociatia Dacia, Atena

Moderatorii evenimentului au fost Daniela Popescu, președinte Asociația Interculturală Româno-Elenă „Dacia” Atena și Elena Zanet, bibliograf Serviciul Proiecte, Programe Culturale, PR a BJGA Iasi. Proiectul educațional transfrontalier: „Lectura Românească fără frontiere” se încadrează în programul „Biblioteca județeană Iași, în România și în lume” – „Carte românească pretutindeni”, având ca scop dezvoltarea parteneriatelor în zona transfrontalieră cu românii din diaspora, prin schimburi de experiență și de bune practici ale domeniului educațional.

Monica Cercan

2 comentarii la „Lectura românească fără frontiere

  • Bună ziua ,,,tot încerc să iau o programare pentru renovarea cartcartii ,,dentitate,,,buletin pentru zona Adeje Tenerife și-mi zice ca imei nu e valabil

Comentariile sunt închise.