22 februarie 2024
CronicăPolitică

Sánchez decretează stare de urgență în Spania

Deceretul a fost dat încă de ieri, 13 martie, de premierul spaniol – Pedro Sánchez, dar hotărârea luată a fost aprobată astazi de Parlament.
Decretul a intra deja în vigoare astăzi, 14 martie și a fost publicat în Buletinul Oficial, BOE.
„Măsurile sunt drastice și vor avea consecințe negative asupra economiei noastre” – a declarat premierul spaniol.

Prin aceste măsuri guvernul restricționează libertatea de mișcare a cetățenilor pentru ai menține acasă în vederea reducerii răspândirii virusului COVID-19, care a provocat deja aproape 200 de decese până la această ora în toată Spania.

Locuitorii Spaniei trebuie să se limiteze în a sta la casele lor, cu excepția cazurilor de forță majoră, iar autoritățile statului rămân la ordinul guvernului națiunii – declara premierul spaniol .
Acestea sunt două dintre măsurile extraordinare care au fost aprobate în Consiliul Extraordinar al Miniștrilor care a avut loc astazi la Moncloa după ce vineri, 13 martie, a fost declarată starea de alarmă pentru epidemia de coronavirus.

Pe durata crizei coafurile, curățătoriile și spălătoriile vor fi deschise

Saloane de coafură, curățătoriile chimice și spălătoriile vor putea deschide în următoarele 15 zile pe durata stării de urgență. Sunt unele dintre puținele activități economice, care, pe lângă cele deja stabilite, vor putea fi deschise în această perioadă de restricție. Pe toată durata măsurilor luate, vor mai funcționa farmaciile, magazinele alimentare și benzinăriile. Guvernul a mobilizat armata, a centralizat toate deciziile statului și a închis toate magazinele care nu sunt esențiale. Poliția va fi cea care va asigura ca toată lumea să respecte aceaste reguli. Premierul nu a vorbit de eventuale amenzi.

Ce VOR putea face cetățenii din Regatul Spaniei pe durata crizei?

Se vor putea deplasa de la domiciliu la locul de muncă, pentru necesități medicale, pentru aprovizionare cu alimente, bunuri de primă necesitate și combustibil, la entități financiar-bancare dar și pentru a îngriji persoane aparținând categoriilor vulnerabile.

Care vor fi restricțiile în Regatul Spaniei pe durata crizei?
  • Se vor suspenda toate activitățile educaționale pe întreg teritoriul național.
  • Se vor închide restaurantele, cafenelele, terasele, menținându-se posibilitatea livrării doar a comenzilor la domiciliu.
  • Se vor închide sălile de spectacol, centrele sportive și parcurile.
  • Vor fi interzise desfășurarea activităților publice civile cu caracter cultural, sportiv și religios.
  • Va fi redus transportul public urban cu 50% și cel interurban cu 66%.
  • Vor fi suspendate toate activitățile instanțelor de judecată.
  • Autoritățile pot închide traficul rutier pe anumite drumuri naționale.
  • Forțele de ordine sunt autorizate să efectueze controale asupra persoanelor, vehiculelor și spațiilor private pentru a verifica dacă sunt respectate aceste reguli.
  • Autoritățile pot rechiziționa bunuri, spații si mijloace de producție pentru a asigura aprovizionarea cu produse de primă necesitate.
  • NU vor fi suspendate cursele aeriene între Spania și România, însă acestea pot suferi o reducere a frecvenței. Verificați din timp cu compania aeriană și aeroportul plecarea zborului dumneavoastră.
Sánchez prevede o daună economică majoră în urma crizei create

Sánchez a spus că se așteaptă un impact negativ pentru economia spaniolă din cauza crizei coronavirusului, dar a dat asigurări că guvernul va face tot ce îi stă în putință pentru a amortiza daunele economice și sociale care vor apare.

Ultima ora!
Pentru românii aflați temporar în Regatul Spaniei, Ambasada României de la Madrid a creat o adresă de E-mail specială pentru această situație și a luat o serie de măsuri.
madrid.cov@mae.ro

Monica Cercan – Madrid