12 iulie 2024
Români în CanareSport

Român, campion internațional de șah, în Gran Canaria

Arhipelagul Insulelor Canare are șansa de a avea în patrimoniul său un campion internațional de șah. El se numește, Neboisa Illijin și este român din Timișoara.

Ce l-a adus pe maestrul Illijin în Gran Canaria? Clima blândă a acestei insule și fiica sa, Milena, căsătorită cu un localnic pe aceasta insulă din mijlocul Oceanului Atlantic.

„Odată cu sosirea maestrului în Gran Canaria, a avut loc o revigorare a Clubului Telde Los Llanos. Suntem foarte onorați și mândri că avem așa un maestru la clubul nostru. De când a sosit el, nu am mai pierdut nici un turneu. Cu ajutorul său, anul acesta dorim și noi să pășim în lumea bună a șahului urcând în categoria cea mai de sus” – a declarat Juan Viera, președintele clubului.

Activitatea șahistică a lui Neboisa Illijin nu se rezumă doar la campionatele din Insulele Canare. Între timp el participă și la turneele din România dar și la cele din Slovenia și Elveția.

„Toate cluburile de șah din lume s-ar mândri să aibă în curtea sa un jucător de talia și experiența lui Neboisa. La cei 77 de ani ai săi, are peste 60 de ani de competiții, participând la peste 300 de turnee internaționale din întreaga lume, începând cu Canada și terminând cu Emiratele Arabe – continuă cu mândrie președintele Juan Veira.

„Șahul este viața mea” – declara cu ani in urmă Neboisa unui fost șef al său. Lucra într-o companie de transporturi pe vremea aia iar șeful dorea să știe dacă șahistul poate dedica mai mult timp muncii din firmă. Neboisa a spus, nu! Pentru a avea timp pentru șah, și-a dat demisia și a plecat într-o altă firma care-i putea oferi timpul necesar participării la campionatele internaționale. Așa a făcut mereu, combinând profesia de inginer mecanic cu pasiunea pentru șah. N-a trecut niciodată la profesioniști, chiar dacă ocaziile n-au întârziat să apară. O primă ocazie a fost în Slovenia în anul 1981, când a ieșit al treilea din Europa, câștigând în fața  mai multor maeștri internaționali, iar a doua, a avut-o în Elveția, unde a obținut un punctaj aproapiat de titlul de Grande Maestru Internațional.

Pentru prima dată când și-a dat seama că poate deveni mare în sportul atât de iubit a fost în îndepartatul 1967, la București. Atunci a devenit pentru prima dată Campion al României. Câștigase 5 puncte din 6. Dar cel mai bun an al său  a fost, totuși, 1976. Atunci a caștigat tot ce se putea caștiga. Mai avea nevoie de o categorie pentru a deveni profesor. Dar n-a fost să fie.

Din anul 2010 Neboisa Illijin petrece sezoane întregi în Gran Canaria la Clubul de șah, Los Llanos, unde joacă zilnic. Admirându-l și prețuindu-l foarte mult, prietenii de la club, i-au propus să se ocupe și de șlefuirea tinerelor talente în speranța că poate va descoperi un diamant pe aceste meleaguri.

Constantin Pletosu