14 iunie 2024
CronicăCulturăRomâni în Canare

O stea răsărită dintr-un izvor de inspirație – Cătălina Moldovanu

Căutându-l pe Dumnezeu, înveți să iubești – se intitulează expoziția artistei Cătălina Moldovanu, dechisă la mijlocul lunii trecute în Galeriile Recova din Santa Cruz de Tenerife. Operele expuse sunt o muncă de peste 20 de ani, timp în care artista a încercat mereu să caute răspunsuri la sensul vieții.

Moment de la vernisajul expoziției – „Cautându-l pe Dumenzeu, înveți să iubești

Potrivit declarației Cătălinei, lucrările, care creează matricea cromatică a gândurilor sale, sunt continuarea unui proiect generic prezentat la Hanovra – Germania și intitulat Mesaje, urmat de o altă expoziție, sub titlul Contraste, care a fost prezentată la Berlin.

Expoziția propusă la Santa Cruz de Tenerife, este de fapt o reflexie personală asupra ființei umane în evoluția sa transcendentală. Căutându-l pe Dumnezeu, înveți să iubești, include 75 de lucrări de format mediu și mare, realizate în tehnici de ulei, acrilic și tehnică mixtă, care sunt structurate sub două concepte – observație și gnoză.

Cătălina Moldovan explicând tematica lucrărilor sale

Artista spune că intenția ei este de a oferi o nouă limbă de exprimare, nu atât de cromatică, cât de conținut. Pentru ea, fiecare tablou are propriul cod cromatic, iar culorile unora dintre ele sunt folosite ca terapie. În opinia sa, fiecare mesaj vine să creeze întrebări și să deschidă noi căi de introspecție, cu scopul de a trezi conștientizarea și de a promova statutul ființei umane ca o ființă istorică conștientă de valoarea sa socială și de contribuția sa personală în beneficiul societății.

Din punctul său de vedere, subiectul tratat în lucrarile expuse este nesfârșit iar interesul omenirii a fost întotdeauna același.

Cătălina în fața presei

Noutatea pe care Cătălina Moldovanu o oferă în contextul tematic propus publicului, este o ieșire din punct de vedere dogmatic, o reinterpretare a cuvintelor sacre, fără a schimba deloc conținutul, dar care oferă o altă perspectivă.

Cătălina susține că singura modalitate prin care trebuie să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru viața noastră, este de a ne recupera omenirea întrupată într-o realitate prezentă în care ne manifestăm ca ființe, căutând libertatea ca element fundamental și demnitatea ca valoare absolută a ființei umane.

Moment muzical

In descrierea operelor sale, artista adaugă faptul că penelul și culorile cu care se exprimă scriu cuvinte pe care inima sa le compune într-un limbaj universal, care este arta și în care emoțiile umane își asumă rolul de lider atunci când vine vorba de a se manifesta și de a-și căuta locul.

Sursa din care se inspira artista este o mare de sentimente și, prin urmare, fiecare pânză goală, provocatoare și intimidantă, se termină încărcându-și propria viață pentru a avea o istorie personală. Fără a pretinde că dă lecții cuiva, intenția picturilor expuse este să ne amintească, chiar și pentru un moment scurt, cine suntem, folosind penelul ca o extensie a sufletului.

Expozitie este deschisa publicului pana pe 21 iulie la Galeriile Recova din Santa Cruz de Tenerife.

Felicitări, Cătălina Moldovanu!

Constantin Pletosu – Santa Cruz de Tenerife

One thought on “O stea răsărită dintr-un izvor de inspirație – Cătălina Moldovanu

Comentariile sunt închise.