14 iunie 2024
CronicăPoliticăRomâni în Canare

Noi modificări ale restricțiilor sanitare în Insulele Canare

Începând de luni, 15 martie, Guvernul Insular înăsprește regulile în insulele Tenerife, Gran Canaria și Fuerteventura fără a le schimba și nivelul de alertă. Ce se va întâmpla de Paștele Catolic?

Numărul mare de noi cazuri de Covid-19 în insulele Tenerife, Gran Canaria și Fuerteventura, peste 60 la 100 000 de mii de persoane, a determinat Guvernul Insular să ia noi măsuri sanitare fără să crească nivelul de alertă în cele trei insule mari. Acestea vor rămâne pe mai departe la nivelul 2 și cu „semafor portocaliu„.

Chiar dacă se rămâne la nivelul 2 de alerta, noile reguli impun retragerea persoanelor în sânul familiilor încă de la ora 22:00 și nu de la 23:00 cum era până acum iar întâlnirile publice sau private nu pot depăși patru persoane în comparație cu șase de până acum.

Cu noile măsuri se încearcă evitarea declarăriisemaforului roșu” care ar înseamna interzicerea deplasărilor între insule și închiderea restaurantelor, hotelurilor și a sălilor de sport.

Având în vedere scăderea numărului de noi cazuri de Covid-19 în insulele Lanzarote și La Graciosa, începând de luni vor trece și acestea de la nivelul 3 și „semafor maro”, la nivelul 2 și „semafor portocaliu„. Reamintim că cele două insule au avut cele mai drastice măsuri sanitare de până acum impuse în arhipelag unde lumea era nevoită să intre în case la ora 18:00. „Evoluția sanitară pe cele două insule a fost una pozitivă după ce au trecut printr-o situație extrem de dificilă” – a declarat astăzi într-o conferință de presă Blas Trujillo, consilier cu probleme de sănătate în Guvernul Insular.

Blas Trujillo – consilier cu probleme de sănătate în Guvernul Insular

Astfel, în Lanzarote, La Graciosa, Gran Canaria, Fuerteventura și Tenerife se vor aplică, începand de luni, restricțiile de nivel 2 de alertă, risc mediu și „semafor portocaliu„, în timp ce în La Palma, La Gomera și El Hierro, rămân regulile stabilite până acum pentru nivelul 1, adică, „semafor verde” cu risc scăzut de contaminare.

De menționat că noile restricții vor fi valabile 14 zile iar eventuale modificări vor ține cont foarte mult de evoluția pandemică din arhipelag în perioada imediat următoare.

Ce se va întâmpla de Paștele Catolic?

În perioada imediat următoare se vor anunța și regulile care vor fi impuse în periada Paștelui Catolic, pentru care Guvernul Insular va avea o reuniune specială. Trebuie menționat că din cele 17 provincii autonome ale Regatului Spaniei doar Madrid și Insulele Canare nu au definit încă o închidere strictă a frontierelor lor pentru aceste sărbători. Întrebarea care circulă din ce în ce mai mult printre oameni este: – se va putea călători de la Madrid în Insulele Canare de Paștele Catolic? Și dacă da, în ce condiții?

Vom reveni cu noi amănunte legate de restricțiile sanitare în preajma aceastor sărbători importante pentru o anumită parte a creștinilor!

Constantin Pletosu