Acțiuni online de amploare în asociațiile românești din Grecia
Lecții deschise de Istoria Românilor dar și momentele frumoase de Carnaval și-au facut loc online printre românii din Grecia
Primul eveniment de la Atena a avut loc sâmbătă, 13 martie, pe platforma Zoom, în cadrul disciplinei Cultură și Civilizație Românească unde s-a desfășurat o lecție deschisă de istorie, susținută de către Ana Maria Chiriac, profesor de istorie în cadrul Școlii de Limba Română Dacia, cu titlul „Nașterea poporului român„. Au participat elevi ai Școlii de Limba Română Dacia care funcționează cu sprijinul DRP , dar și copii ai căror părinți activează în Asociația Românii Uniți.
Prin intermediul acestei lecții s-a dorit aducerea în fața elevului crescut și educat în afara României noțiuni de bază, informații legate de originea țării în care poate s-a nascut și a copilărit sau poate doar a vizitat-o ori poate o cunoaște doar din povestirile părinților sau de la cursurile care se desfășoară la Școala de Limba Română Dacia.
În deschidere s-a discutat despre noțiunile de bază precum istorie, istorici, izvoare istorice, arheologie, arheologi, situri arheologice.
În partea a doua a evenimentului online s-a realizat o prezentare a istoriei Daciei. Elevii au primit infomații despre modul de organizare politic și social, despre ocupațiile de bază, conducătorii de seamă, războaiele cu romanii și despre procesul de romanizare.
Toate aceste informații au fost organizate interactiv și interdisciplinar iar informațiile științifice au fost îmbinate cu legendele și mitologia dacică. Totodată, elevii au completat și o fișă de lucru prin intermediul căreia fiecare participant și-a putut evalua cunoștințele dobândite în cadrul lecției.
Organizatorii au în vedere o altă întâlnire care va avea ca temă Formarea statelor medievale romanesti.
Un alt eveniment online a avut loc duminică, 14 martie
Profesorii de la Școlii de Limba Română Dacia din Atena au organizat duminică un PARTY CARNAVAL Online. Copiii îmbrăcați în costume de carnaval, care mai de care mai deosebite, au urmărit momente de magie, au dansat pe ritmurile melodiilor îndrăgite de ei, iar la sfârșit, plini de entuziasm, la îndrumarea cadrelor didactice au scris pe o foaie, într-o inimioară, cel mai frumos cuvânt rostit de aceștia. Bineînțeles, cele mai minunate cuvinte, care au fost scrise din inimă au fost : TE IUBESC și MAMA!
De mentionat că urmează perioada de Apokries care sunt cele trei săptămâni dinaintea Lăsatului Secului pentru Postul Mare al Paștelui. Este cuvântul grecesc corespunzator al cuvântului latin „Carnaval” și care înseamnă „adio carne„. Carnavalul își are originea în antichitate când oamenii obișnuiau să sărbătorească renașterea vieții primăvara cu ospeți, dansuri, cântece și deghizări în onoarea zeului Dionisos.
Constantin Pletosu