14 iunie 2024
CronicăPoliticăRomâni în Canare

Noi măsuri de siguranță sanitară în Canare

Insulele Tenerife și Gran Canaria rămân la nivelul 3 de alertă sanitară, iar La Gomera urcă la nivelul 2. Începând de mâine în toată Spania se va purta mască și în exterior

În ciuda exploziei cu noi infecții Covid în arhipelag, insulele Tenerife și Gran Canaria rămân la nivelul 3 de alertă sanitară. Guvernul Insular a confirmat în această după-amiază că schimbarea semaforului de alertă Covid afectează doar insula La Gomera, care a fost ridicată la nivelul 2 de alertă.

Noile măsuri vin într-un moment în care Insulele Canare au depășit din nou un număr record de noi infecții Covid, ajungând la aproape 3.000 de noi cazuri pe zi din care Tenerife reprezinta 62% cu 1.855 de noi cazuri, față de 26% în Gran Canaria cu 766 cazuri.

Începând de mâine în toată Spania se va purta mască și în exterior

În ajunul Crăciunului, Guvernul Central de la Madrid a aprobat un decret care va impune din nou obligativitatea purtării măștilor în aer liber, în condițiile în care cel de-al șaselea val al pandemiei este în plină ascensiune atingând un număr record de infecții, cu peste 60.000 într-o singură zi. Decretul privind utilizarea măștilor este singura măsură restrictivă pe care o va avea deocamdată Spania, care își propune să controleze cel de-al șaselea val cu ajutorul purtării măștii și a intensificării vaccinării.

Astfe, spaniolii vor trebui să poarte măști în aer liber începând de mâine, 24 decembrie, până la noi ordine. Acestă măsură va înceta să mai fie în vigoare „cât de curând posibil„, a declarat primul ministru spaniol, Pedro Sánchez. Masca nu va fi obligatorie în aer liber în cazul practicării sportului, atunci când mergeți în aer liber singur, cu un membru al familiei sau cu un prieten sau atât timp cât există o distanță de un metru și jumătate între persoanele care circulă. De semenea nu va fi obligatorie în parcurile naturale sau în grupuri familiare. Trebuie menționat că solicitarea ca măștile să fie din nou obligatorii în aer liber a fost înaintată de mai mulți președinți regionali.

Măsuri preventive pentru Crăciun în Insulele Canare

Ministerul Regional al Sănătății reamintește că sunt în vigoare o serie de măsuri restrictive pentru a limita răspândirea infecțiilor cu coronavirus în timpul sărbătorilor de Crăciun, în funcție de nivelul de alertă sanitară de pe fiecare insulă.

Astfel, pentru adunările private din 24 și 25 decembrie, numărul de persoane de pe insulele aflate la nivelurile 2 și 3 de alertă nu poate depăși 10, cu excepția celor care trăiesc în aceeași casă, cu recomandarea de a avea un program complet de vaccinare. Pentru adunările publice, limita este de 8 persoane la nivelurile 2 și 6 persoane la nivelul 3. La nivelul 1, numărul maxim de persoane în spații publice și private este de 12 persoane, atât în interior, cât și în exterior. Au fost adoptate si măsurile în ceea ce privește orarul restaurantelor și cluburilor. Astfel restaurantele de pe insulele aflate la nivelul 1 de alerta sanitară pot ține deschis până la ora 03:00, cele care sunt la nivelul 2 de alertă până la ora 02:00, iar localurile de pe insulele aflate la nivelurile 3 și 4 de alertă până la ora 01:00.

Constantin Pletosu