Încep lucrările la două obiective importante în Insulele Canare
Este vorba despre porțiunea de stradă El Risco – Agaete din Gran Canaria și continuarea inelul autostradal al insulei Tenerife, lucrări care vor costa puțin peste 500 de milioane de euro.
După ani de așteptare, 2019 va fi anul relansării lucrarilor celei de-a doua faze a drumului de La Aldea și închiderea sectorului de vest al inelului insular din Tenerife. Cele două lucrări vor fi efectuate în paralel și vor dura aproximativ 5 ani.
Pregatirile vor dura câteva luni înainte ca lucrările să înceapă. Concomitent va exista și un efect de atragere a forței de muncă în sectorul construcțiilor și al lucrărilor publice în cele două insule majore.
În ambele cazuri, proiectele au fost revizuite și actualizate deoarece acestea au fost incluse în a treia anexă la Convenio de Carreteras cu precedență printre lucrările care nu aveau finanțare, dar au rămas prioritare în cazul în care s-ar fi ivit fonduri disponibile.
În mod normal, noile drumuri arteriale ar trebui să fie gata în 2024, în cazul în care nu vor exista întârzieri datorate zonei particulare din Tenerife, zona montană, unde va fi necesar construirea și celui mai lung tunel din Spania.
Gran Canaria
În cazul lucrării de La Aldea, acesta va fi construită pe masivul Macizo de Faneque care, cu înălțimea sa de 1.027 de metri, formează una dintre cele mai mari panorame din lume.
Contractul pentru faza a doua și finală, a construcției drumului de La Aldea a fost câștigat în ultimele zile de o asociație de companii formată din Acciona, Ferrovial, Lopesan și Bitumex, care au făcut o ofertă mai mică cu 75 de milioane de euro față de prețul inițial care era de 225 de milioane.
Potrivit lui Pablo Rodriguez, lucrările ar trebui să înceapă în cateva zile și, din acel moment, locuitorii vor trebui să aștepte circa 60 de luni pentru a putea circula pe noul drum. Pare mult dar este deja un timp mult mai scurt decât cel indicat în caietul de sarcini care avea inițial un timp de execuție a lucrărilor de circa 70 de luni.
Companiile câștigătoare sunt conștiente de faptul că munca trebuie să se desfășoare într-unul din cele mai dificile puncte de pe coasta de vest a Insulei Gran Canaria.
Rezidenții uniți în cadrul Forumului Roque Aldeanio au solicitat garanții suplimentare privind siguranța lucrărilor și a riscului de alunecări de teren datorate utilizării explozivilor în timpul executării lucrărilor.
Asociația civică a salutat noutatea cu entuziasm dar și cu oarecare prudență după ani de promisiuni nemenținute privind construcția noii secțiuni rutiere.
Traseul va masura 8 km de strada, cu 8 tuneluri și două viaducte, ceea ce va reduce călătoria curentă ca timp cu 70%. În plus, locuitorii din La Aldea pot să-și ia rămas bun de la strada GC200, care, cu cele 365 curbe, alunecări frecvente de teren și căderi permanente de pietre, a fost considerat unul dintre cele mai periculoase drumuri din Spania.
Finalizarea acestei opere va fi o mare bucurie a locuitorilor și a celor care vizitează La Aldea de San Nicolas, o localitate care de ani de zile se luptă pentru îmbunătățirea unuia dintre cele două drumuri de acces spre oraș și singura legătură de-a lungul părții de nord cu capitala Las Palmas de Gran Canaria. Dificultățile de acces au limitat mereu dezvoltarea zonei și au împiedicat locuitorii să se deplaseze zilnic în alte părți ale insulei. Aceasta situație a creat un fel de insulă pe insulă, așa cum a declarat actualul primar al orașului, Tomas Perez, în timpul inaugurării primei secțiuni Agaete – El Risco în 2017.
Inițial, prima fază a acestei opere a început în 2009, dar lucrările au fost lovite de reduceri de fonduri până la paralizia totală în 2012. Aproape 5 ani mai târziu, datorită unei investiții de 100 de milioane de euro, prima secțiune a fost, în sfârșit, deschisă traficului.
Această primă secțiune va fi conectată la noul segment care va demara în cateva zile și care va acoperi cea mai dificilă zonă a traseului, până la municipiul Agaete. Din această localitate vor pleca 5 tuneluri de circulație bidirecționale și un viaduct care va traversa Barranco de La Palma la o înălțime de 130 m. Ulterior, se va deschide un tunel cu o lungime de 400 de metri și apoi două tuneluri sub Risco de Faneque cu două benzi. În plus, va fi construit viaductul El Risco și un ultim tunel de 600 de metri care va face conexiunea cu partea deja construită.
Tenerife
Închiderea inelului insular din Tenerife este cea mai importantă investiție la Convenio de Carreteras și cea mai mare investiție a statului în acest domeniu. Este una dintre cele mai importante lucrări din Tenerife și, conform planului, va fi un coridor mare care va lega nordul și sudul insulei de partea nord-vestică, fără a traversa zona metropolitană.
Cu o bază de licitație de 365 de milioane de euro, Guvernul Insulelor Canare a anunțat că au fost primite șase oferte pentru construirea secțiunii dintre El Tanque și Santiago del Teide. Câștigătorul contractului va fi anunțat în cateva zile și, potrivit lui Pablo Rodriguez, lucrările ar trebui să înceapă imediat, din moment ce expropierile de teren sunt aproape gata. Acestea s-au ridicat la cifra de 4,74 milioane de euro.
Acest inel autostradal este o lucrare care a fost propusă cu aproape treizeci de ani în urmă și ar trebui să decongestioneze TF5 prin deturnarea a cel puțin 22.000 de mașini pe zi în sectorul nord-vestic.
Două secțiuni ale inelului insular au fost deja construite nu cu mult timp în urmă, acesta fiind cele dintre Icod de Los Vinos și El Tanque și dintre Santiago del Teide și Adeje, iar acum va fi terminată și legătura centrală dintre ele.
În prezent, rămâne, încă, fără un proiect clar și bine definit, segmentul de stradă dintre Icod de Los Vinos și Los Realejos, care va închide complet conexiunea cu TF5.
Proiectul inelului insular datează din 2007, dar a trebuit să suporte anumite modificări, unele dintre ele fiind prevăzute și în cursul actualelor lucrări, deoarece proiectul inițial a fost prevăzut cu o singură bandă pe fiecare direcție de mers. Pentru a evita întârzieri ulterioare, modificările vor fi făcute în timp ce echipele vor fi implicate în lucru în alte puncte.
Pe parcursul celor 5 ani vor fi construiți 11,3 km de strada, un viaduct, 5 tuneluri, patru pasaje subterane, două pasaje aeriene și o pasarelă pietonală.
Din toată lucrarea din Tenerife, cel mai pretențios va fi tunelul Erjos care, cu o lungime de 5 km sub masivul Teno, va fi unul dintre cele mai lungi din Spania.
Pe lângă raționalizarea traficului, proiectul va aduce si beneficii economice în partea de vest a insulei, facilitând călătoriile spre sud și spre municipiile din nord-vest.
Președintele Cabildo Tenerife, Carlos Alonso, a declarat că această nouă secțiune de drum va ajuta la reechilibrarea sistemului actual de trafic și la stimularea activităților turistice din nordul insulei. Începutul lucrărilor va determina, de asemenea, crearea de noi locuri de muncă în sectorul construcțiilor.
Potrivit datelor de la sindicatele provinciale Fepeco, în Tenerife, în 2009 erau 36 de mii de angajați în sectorul construcțiilor, ajungând la doar 15 mii în 2014. Din acel moment, sectorul și-a recâștigat ponderea cu aproximativ 25 de mii de angajați, număr care va crește odată cu începerea lucrărilor.
Constantin Pletosu – universromanesc@gmail.com