12 iulie 2024
CronicăPoliticăRomâni în Canare

În Tenerife și Gran Canaria „toque de queda” de la ora 23:00 până la ora 6:00

Pentru cele două insule majore, aflate încă la nivelul 3 al restricțiilor sanitare, se prelungeste cu o oră timpul petrecut de populație în aer liber

Guvernul Insulelor Canare a decis ieri, joi, 22 aprilie, să mențină insulele Gran Canaria și Tenerife la nivelul 3 de risc de contaminare la Coronavirus, dar a aprobat o relaxare a restricțiilor care aduce vești bune pentru locuitorii celor două insule majore din arhipelag. În ciuda faptului că nivelul restricțiilor sanitare rămâne la 3, Guvernul Insular a decis ca intrarea populație în case să se facă la ora 23:00 și nu ca până astăzi la ora 22:00.

Vești mai puțin bune pentru proprietarii de restaurante. Cei care doresc folosirea spațiilor interne și nu doar terasele, vor fi obligați la întocmirea unui registru unde vor fi înregistrate toate persoanele cu nume, prenume și număr de telefon.

Niveluri de risc de contaminare la Coronavirus în La Palma și La Gomera sunt rămase la 1, iar în Fuerteventura, Lanzarote și La Graciosa, la 2. Tot la nivelul 2 trece astăzi și insula El Hierro. Circulația între insule se va face doar cu prezentarea la îmbarcare a unui test PCR sau antigen negativ.

Care sunt noile restricții și ce schimbări aduc în viața locuitorilor din arhipelag?

Nivelul 3: La acest nivel de alertă circulația între insule va fi posibilă începând de astăzi chiar și fără motive întemeiate, prezentând un test PCR sau antigen, efectuat cu 72 de ore înainte de începerea călătoriei. Libertatea de circulație a persoanelor pe timp de noapte a fost extinsă de la ora 23:00 pănă la ora 06:00. Aceste limitări nu afectează desfășurarea activităților esențiale, cum ar fi achiziționarea de medicamente și produse de sănătate din farmacii, frecventarea centrelor, serviciilor și unităților de sănătate, frecventarea centrelor de asistență veterinară din motive de urgență și respectarea obligațiilor de muncă, profesionale, comerciale, instituționale sau legale dar și frecventarea și îngrijirea animalelor domestice sau a fermelor de creștere a acestora.

La acest nivel practicarea de activități fizice și sportive este interzisă în zonele interioare ale bazelor și centrelor sportive. Exercițiile fizice în aer liber pot fi efectuate individual cu condiția ca distanța de siguranță interpersonală de 2 metri să poată fi menținută în permanență.

În centrele spitalicești vizitele externe sunt suspendate cu excepția cazurilor când se tratează de minori, femei însărcinate, însoțitorii pacienților în fază terminală și a altor situații clinice considerate necesare. În căminele pentru persoane vârstnice rezidenții nu au voie să iasă din centre și nici să facă vizite externe.

Nivelul 2: Libertatea de circulație a persoanelor pe timp de noapte este limitată și la acest nivel de la ora 23:00 la ora 06:00 pe tot parcursul săptămânii. Grupurile de persoane sunt limitate la maximum 6 persoane, cu excepția coabitanților. În cazul în care grupul include atât persoane care coabitează, cât și persoane care nu coabitează, acesta nu trebuie să depășească 6 persoane. Și la nivelurile 1 și 2, barurile și restaurantele vor avea o evidență a intrării clienților în interior.

Măsuri specifice pentru hoteluri, restaurante, baruri și cafenele!
Numărul de persoane la o masă este redus la 6 persoane. Localurile se vor închide pentru public înainte de ora 23.00. Pe terase sau în alte spații exterioare, dependente de unitate, sunt interzise activitățile prin care nu se reușește menținerea distanței de siguranță interpersonală cum ar fi dansurile și karaoke.

Sporturile de echipă în care nu se poate garanta în permanență menținerea distanței de siguranță nu pot fi practicate. Pentru activitățile de grup în care nu este posibil să se mențină în permanență distanța de siguranță de 2 metri, este permis un număr maxim de 6 și, respectiv, 4 persoane pe grup, inclus instructorul.

Vizitele în spitale și centre de asistență socială și medicală vor fi limitate și vor fi supravegheate de personalul centrelor, iar măsurile de prevenire stabilite vor fi maximizate. Este recomandată utilizarea măștilor de tip FFP2.

Nivelul 1: La acest nivel nu există nici o restricție privind libertatea de circulație a persoanelor pe timp de noapte. Grupurile de persoane sunt limitate la maximum 10 persoane, cu excepția celor care locuiesc sub același acoperiș.

La restaurante, baruri sau cafenele, numărul de persoane la o masă este redus la 10 persoane iar localurile se închid pentru public înainte de ora 1.00. Pe terase sau în alte spații exterioare, dependente de unitate, sunt interzise activitățile care nu reușesc să păstreze distanța de siguranță interpersonală cum ar fi dansurile sau karaoke.

Pentru sporturile de grup în care nu este posibilă menținerea în permanență a distanței de siguranță de 2 metri, este permis un număr de maxim 10 persoane, inclus instructorul. Sporturile de echipă unde nu se poate garanta în permanență menținerea acestei distanțe nu pot fi practicate.

Autobus electric în Gran Canaria
Transportul public

În cazul transportului public terestru urban și metropolitan pentru călători, pe insulele care se afla la nivelurile de alertă 2 și 3, capacitatea sa este redusă la 50%. Pe toate insulele, supravegherea transportului terestru urban va fi consolidată în timpul orelor de vârf pentru a evita aglomerația. Tot în timpul orelor de vârf, se va evita utilizarea transportului public pentru deplasări neesențiale sau care pot fi amânate. Pe toată perioada restricțiilor se recomandă evitarea consumului produselor alimentare în mijloacele de transport în comun.

Constantin Pletosu