14 iunie 2024
CronicăPoliticăRomâni în lume

În Italia „certificatul verde” a devenit obligatoriu pentru toată lumea

Măsura, care a fost votată în mod covârșitor în Parlamentul Italian, va fi implementată din 15 octombrie și va rămâne în vigoare până la sfârșitul anului

Începând de ieri Italia a devenit prima țară europeana care impune Green Pass-ul obligatoriu pentru toți angajații. Guvernul de la Roma a propus și aprobat noua măsură votata ieri de Parlament prin care certificatele verzi devin obligatorii atât pentru angajații din sectorul public cât și pentru cei din cel privat.

Certificatele verzi vor deveni obligatorii pentru toți angajaţii, fie că lucrează în sectorul public, fie că sunt în sectorul privat. Măsura a fost luată din două motive importante – siguranța la locul de muncă și eficientizarea campaniei de vaccinare” – a spus Roberto Speranza, ministrul sănătății italian.

Astfel, în afara pensionarilor și a celor care nu lucrează, toți angajaţii din Italia vor trebui să dovedească faptul că sunt vaccinați, că au trecut prin boală sau că au un test negativ recent la virus. Persoanele care nu vor avea un Green Pass valabil asupra lor vor fi suspendate din funcţie şi nu li se vor mai plăti salariile, dar nu pot fi concediate. Angajații care vor ignora noul decret şi vor continua să meargă la muncă fără să aibă un paşaport sanitar riscă o amendă de la 600 până la 1.500 de euro.

Acum cateva luni Green Pass-ul a fost creat pentru a facilita călătoriile între statele Uniunii Europene, dar Italia a facut un pas în față aflânduse printre ţările care l-a impus şi pentru accesul în spaţii precum muzee, săli de fitness sau restaurante.

Constantin Pletosu

One thought on “În Italia „certificatul verde” a devenit obligatoriu pentru toată lumea

  • DIN ACEASTA POSTARE SE POATE DEDUCE CA ESTE OBLIGATORIU DOAR PENTRU ANGAJATI. NU SI PENTRU CEI CU p.iva (AUTONOMOS) ” FATTA LA LEGGE, TROVATO L’INGANO”

Comentariile sunt închise.