5 decembrie 2024
CronicăCulturăRomâni în Canare

Începe cea de a IV-a ediție a Festivalului de Film Românesc în Tenerife

Inaugurarea va avea loc marți, 21 septembrie, în orașul San Cristóbal de La Laguna

Evenimentul cultural, aflat la a IV-a ediție în Tenerife, este organizat de FundațiaCristino de Vera” și Centrul Cultural Român din Madrid și va fi inaugurat la sediul insituției culturale gazdă din Calle San Agustín, 18, San Cristóbal de La Laguna – Tenerife, începând cu ora 19:00. La deschiderea evenimentului vor fi prezente oficialitățile locale, membri ai comunității românești din Insulele Canare dar și Consulul Onorific al României în arhipelag, Alina Elena Râmaru.

Ediția din acest an este alcătuită din cinci lungmetraje de producție recentă și este itinerată în diferite circuite cinematografice din Spania, printre care Paseo Central da Alameda din Santiago de Compostela, Filmoteca de Catalunya din Barcelona, Cineteca de Madrid, Filmoteca del Institut Valencià de Cultura, Filmoteca de Andalucía din Sevilla, Fundación Municipal de Cultura de Oviedo și Filmoteca de Zaragoza.

Proiecțiile din Tenerife încep pe 21 septembrie cu filmul „Între chin și amin„, făcut în 2019, sub regia lui Toma Enache. Printre multe alte premii primite încă de la apariție este și câștigător la Premiile Europene de Cinematografie (ECA) în 2019 și 2020. Protagonistul, un tânăr muzician, care se întoarce în România după ce a studiat la Viena, este arestat de poliția politică la scurt timp după ce se logodise. Tânărul este dus la închisoarea din Pitești, unde se desfășoară un experiment de spălare a creierului și tortură. Groaznicul experiment comunist, copiat după modelul sovietic, este condus de mult temutul Ciumău. Pentru a supraviețui torturii din închisoare, tânărul se bazează pe devotamentul său față de Dumnezeu.

Cel de-al doilea lungmetraj, „Tipografic majuscul„, făcut în anul 2020, va fi proiectat pe 28 septembrie. Regizat de Radu Jude, filmul are la bază o piesă de teatru, care la rândul ei se bazează pe dosarele secrete ale poliției în cazul „Gardul„. Suntem în România anului 1981, iar Nicolae Ceaușescu conduce țara. Mugur Călinescu, un adolescent de 16 ani, scrie cu cretă și cu majuscule mesaje de protest împotriva regimului. Acțiunile sale sunt consemnate într-un dosar voluminos păstrat de Poliția Secretă (Securitate), care l-a observat, reținut și interogat.

Pe 5 octombrie, va fi proiectat „Cardinalul„, un film din 2019, în regia lui Nicolae Mărginean, câștigător al premiilor pentru „Cel mai bun scenariu” și „Cel mai bun actor” din partea „Uniunii Cineaștilor din România„. Filmul este despre viața și personalitatea episcopului greco-catolic Iuliu Hossu. Suntem în 1953, la Sighet, în închisoarea preoților. Un erou al rezistenței greco-catolice care se confruntă cu un torționar, nu are decât o singură cale de ieșire, convertirea sau moartea.

Filmul „Cărturan„, turnat în 2019, este debutul regizoral al regizorului Liviu Săndulescu și va fi proiectat pe 11 octombrie. Nominalizat la categoria „Cel mai bun film” la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia și în mai multe secțiuni ale Premiilor Gopo, povestea este centrată pe Vasile Cărturan, un bărbat de 60 de ani care începe să-și pună ordine în afaceri, inclusiv să găsească o familie adoptivă pentru nepotul său orfan, întrucât medicii i-au mai dat doar câteva luni de viață. Cărturan pare să-și fi acceptat soarta în momentul în care medicii i-au dat cruntul diagnostic.

Festivalul de anul acesta se încheie pe 19 octombrie cu proiecția filmului „Malmkrog” din anul 2020. Regizat de Cristi Puiu și inspirat de textele filosofului rus Vladimir Solovyov, filmul a fost inclus printre cele mai bune cinci filme la Festivalul D’A Film Festival 2021 de la Barcelona, a primit Premiul pentru cel mai bun regizor la Berlinale și a fost câștigătorul Selecției Oficiale la cea de-a 17-a ediție a Festivalului de la Sevilla. Aurel Mois, un senator liberal, organizează o cină la care invitații nu sunt ocazionali: un politician, o contesă, un general și soția sa. Aceștia mănâncă și vorbesc despre autoritate, progres, moralitate și chiar despre Antihrist, într-o seară în care oricine poate cădea victimă a propriului discurs, pe măsură ce tensiunile cresc.

Din cauza restricțiilor de capacitate ca urmare a crizei pandemice, pentru a participa în calitate de public va fi necesară o înregistrare, al cărei formular il puteti gasi AICI

Monica Cercan