16 iunie 2024
ConsulatCulturăRomâni în CanareRomâni în lume

Ia românească, o sărbătoare plină de surprize

Un spectacol de calitate!

A treia ediție a Zilei Universale a Iei, a fost una plină de surprize pentru publicul prezent, sâmbătă 22 iunie,  în sala de concerte a Școlii Municipale de Muzica din Adeje.  Acesta a fost spațiul preferat de organizatorii de la Asociația Rumacan datorită acusticii foarte bune. Calitățile sălii de spectacol trebuiau să fie superioare, de data aceasta, pentru a onora oaspeții deosebiți prezenți la acest festilval al portului popular românesc.

Manuel Luis Méndez Martin, Alina Elena Râmaru, Adina Bandini Lazăr și Maikel Alvarez Morales

Invitata de onoare la ediția a treia a Zilei Universale a Iei a fost, nimeni alta decât președinta Fundației Române de Folclor, îndrăgita solistă de muzică populară din Banat, Valeria Arnăutu, care a adus din România, în afara unui repertoriu de aur și o colecție proprie de ii românești autentice și care, împreună cu excepționala colecție de costume populare aparținând Angelicăi Tihan, au format o extraordinară mostră de românism autentic.
Valeria Arnăutu a facut un spectacol fantastic , cu trei intrări diferite care au însumat mai mult de 45 de minute de muzică romanească autentică. La a doua intrare, Valeria a ținut să completeze spectacolul cu o mai veche cunoștință de scenă, Giulio Vion, cu care a început colaborarea cu 30 de ani în urmă, de pe vremea când Giulio era chitaristul Orchestrei Televiziunii Române.

Valeria Arnăutu

Un eveniment presărat cu surprize plăcute

Surprizele evenimentului au fost pregătite de promotorul acestui spectacol dedicat românilor din Tenerife, muzicianul Giulio Vion, care a invitat la această seară românească două artiste deosebite ale muzicii internaționale, belarusa Natalie și italianca Jenny Rospo – finalista concursului spaniol de muzică, La Voz, din acest an. Cele două invitate au cântat câte o piesă în limba maternă după care au dorit să facă o surpriză spectatorilor români și să cânte și câte o piesă în limba sărbătoriților. Astfel, Natalie a interpretat piesa Să cântăm chitara mea – cântată în anii ’70 de Dan Spătaru, iar Jenny a reușit să stoarcă lacrimi din ochii celor prezenți și să ridice sala în picioare interpretând cantecul De-ar fi să vii de Alexandru Willmany, piesă interpretată în anii ’80 de regretata Mihaela Runceanu.

Jenny Rospo – a ridicat publicul în picioare

Printre momentele culturale, spectacolul a avut și un moment de demonstrație de arte marțiale organizat de grupul maestrului de qwankido, Laurențiu Condraschi – campion european și mondial.

Qwankido – Laurențiu Condraschi

Surprizele au continuat și după cele doua invitate de excepție.
Micuța Luna s-a prezentat anul acesta cu o piesă nouă pentru ea – Ghiță aparținând lui Pavel Stratan, Ilinca cu două piese autentice – Trandafir de la Moldova și Doamne ocrotește-i pe români iar Vera a recitat Sara pe deal a inegalabilului Eminescu.

Ilinca Pletosu

O altă surpriză plăcută pentru publicul prezent sâmbătă la Adeje a fost și prezentatoarea spectacolului, Luiza Țurcan, un rol nou pentru ea în care s-a întrecut pe sine.

La sărbătoarea românilor au fost prezenți, din partea administrației locale spaniole, consilierii Manuel Luis Méndez Martin și Maikel Alvarez Morales de la Primăria din Adeje, iar în culisele evenimentului a fost mereu ochiul vigilent al responsabilei de la ConvivenciaMaciel Delgrado Linares, care a asistat pas cu pas la bunul mers al evenimentului.

Giulio Vion și Valeria Arnăutu, 30 de ani de colaborare

Cu sprijinul Școlii de Turism și Gastronomie din Adeje, seara s-a încheiat cu un aperitiv oferit de Asociația Românilor din Insulele Canare, Rumacan, care sărbătorește, anul acesta, 10 ani de activitate. Cu acest prilej, Alina Râmaru – Consul Onorific al României, inițiatoarea și fosta președintă a acestui frumos grup de români cu inițiativă, numit Rumacan, a  ținut să mulțumească actualei conducerii și Adinei Bandini Lazăr – președinta asociației, pentru evenimentele create în folosul comunității românilor din arhipelag.

Grupul de organizatori al evenimentului, format din Alina Elena Râmaru, Adina Bandini Lazăr, Giulio Vion, Andreia Pletosu, Cimena Costin, Angelica Tihan, Nicu Matei Ianos , Gianpietro Bandini, Dan Aurelian Pătrașcu, Luiza Țurcan, Luz Andrea Aza , Benedicta Correa Mendez și Constantin Pletosu, mulțumește tuturor românilor prezenți sâmbătă seara la Adeje, lansând totodată invitația de participare și la urmatoarele evenimente ale Asociației Rumacan.

Constantin Pletosu – Tenerife

2 comentarii la „Ia românească, o sărbătoare plină de surprize

Comentariile sunt închise.