14 iunie 2024
Cronică

Barci pentru controlul microalgelor în Tenerife și Gran Canaria

Ambarcațiunea destinată insulei Tenerife și botezată Mar Canario, a sosit deja. Cel de-al doilea vas, La Graciosa, va sosi în Gran Canaria în primele zile ale lunii iulie.

Cele două ambarcațiuni, unice în lume pentru caracteristicile lor, au fost proiectate, în mod special, la cererea Guvernului Insulelor Canare, de către compania spaniolă Ocean Cleaner. De menționat că primele lucrări de curațire a microalgelor din zonele afectate au fost făcute anul trecut cu un prototip asemănător celor două ambarcațiuni, operațiune care a dat rezultate remarcabile.

Producția și dotarea ambelor vase a costat Guvernul Insulelor Canare – 1,2 milioane euro. Acestea sunt echipate cu un sistem de colectare patentat de Ocean Cleaner și vor detecta și colecta microalgele, plasticul și microplasticul.

Cele două vase, amarate în Tenerife și Gran Canaria, vor opera în întregul arhipelag, dar vor desfășura și acțiuni de supraveghere a activităților umane în zonele speciale de conservare marină și vor ține sub observație speciile tipice acestui habitat marin.

Acestea vor juca, de asemenea, un rol important în studiul efectelor schimbărilor climatice în apele insulare, date care pot fi utilizate de cele două universități publice din Insulele Canare pentru proiecte de cercetare pe teren.

Bărcile vor fi utilizate și pentru curățarea apei de suprafață în cazul scurgerilor de hidrocarburi sau a prezenței grupurilor de microalge în apropierea zonelor de îmbăiere și pentru colectarea deșeurilor din plastic.

Monica Cercan / Tenerife