19 mai 2024
CronicăInterviuRomâni în CanareSport

Educație, disciplină, respect – Laurențiu Condraschi

Românul nostru și-a deschis clubul din Tenerife cu mai bine de 13 ani în urmă

Maestrul Condraschi și-a început cariera sportivă în îndepărtatul Botoșani din nordul României. A cochetat și cu celelalte sporturi în care combatimentul era pe primul plan dar s-a oprit la Qwan-Ki-Do care sunt arte marțiale chinezo-vietnameze. A fost fascinat de educația primită de sportivi de la maeștri, de disciplină dar și de respectul față de adversar.

Ca atlet, Laurențiu, a avut rezultate deosebite. A câștigat titlul de Campion European la categoria cluburi, în 2013, la Zürich – în Elveția, iar doi ani mai târziu, în 2015, la Bruxelles, la Centre Sportif Adeps de la Forêt de Soignes, tot la categoria cluburi, a reușit din nou să urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, câștigând titlul de Campion Mondial.

În momentul de față se dedică doar muncii de profesor

De cațiva ani, Laurențiu Condraschi, s-a retras din viața competițională, dedicându-se transmiterii artelor marțiale elevilor săi. Aici îi învață pe cei mici, de la 8 ani dar și pe cei mari, ce înseamnă educația, disciplina și respectul, exact ce a învațat și el, de la marii maeștri, în toată cariera sa de sportiv. Sala de sport unde merge în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 17:00 la ora 18:00, se află în incinta liceului „Instituto Antigo” din Los Cristianos. Aici vin toți cei care doresc să practice Qwan-Ki-Do-ul. De menționat că Laurențiu a fost și primul care a înființat un club de Ho Trao în Tenerife.

„La clubul meu nu vin atleți români”

Întrebat despre persoanele care-i calcă pragul sălii de sport din Los Cristiano, Laurențiu înșiră un numar impresionant de naționalități care locuiesc pe insulă dar nu menționează numele țării noastre. Nu vin românii la clubul meu. Nu știu ce se întâmplă. Am avut acum un an o fetiță româncă dar s-a pierdut și ea – menționează maestrul Condraschi cu amărăciune.

De ceva vreme, Laurențiu, este și profesor de Tam-Thearta de a te redescoperi în armonie cu lumea și a colaborat mai bine de zece ani cu toate hotelurile Iberostar din sudul insulei. În momentul de față lucrează și cu turiștii în Playa Fañabe.

Constantin PletosuLos Cristianos, Tenerife