19 mai 2024
CronicăPoliticăRomâni în Canare

După 40 de ani de așteptare Tenerife Sud are un spital complet, El Mojón

Guvernul Insulelor Canare anunță că astăzi, vineri, 23 aprilie, vor avea loc primele operații chirurgicale la Spitalul El Mojón din Arona – Tenerife

Sudul insulei Tenerife va putea spune deja de astăzi că are un spital complet. O instituție care s-a lăsat așteaptă peste 40 de ani. Fără un anunț oficial sau o convocare pentru inaugurare, Ministerul Sănătății din Guvernul Insulelor Canare a confirmat că astăzi, vineri, 23 prilie, vor avea loc primele operații chirurgicale majore în noul modul chirurgical al Spitalului El Mojón, din Arona. Inițial, evenimentul de astăzi fusese anunțat pentru jumătatea anului 2019, dar din diferite motive a suferit multiple întârzieri. Pentru a testa echipamentele de ultimă generație instalate în acest nou departament, se preconizează că încă de la inaugurarea de astăzi vor fi efectuate aproximativ douăzeci de intervenții oftalmologice minim invazive. Autoritățile mentionează că ritmul intervențiilor va crește treptat în următoarele săptămâni.

Sunt mulți oameni care nu vor crede ce se întâmplă astăzi la El Mojón până nu vor vedea cu ochii lor marea realizare” – a declarat ieri, Jordi Esplugas, unul dintre purtătorii de cuvânt istorici ai platformei „Pro Hospital Público del Sur„. Prime sale cuvinte după confirmarea deschiderii sălilor de operație au fost, „în sfârșit„. „Este o veste minunată, pe care o așteptam de atâta timp. Acum, ceea ce sperăm, este ca aceste săli de operație să ajungă la o capacitate de lucru de sută la sută cât mai repede” – a mai spus el. De menționat că Esplugas a fost unul dintre organizatorii acelei demonstrații istorice din septembrie 2004, unde s-au reunit peste 3.000 de persoane în Playa de Las Americas pentru a cere un mare centru spitalicesc și în partea de sud a insulei.

Spitalul El Mojón din Arona

Aceasta ar fi etapa a treia de dezvoltare a complexului spitalicesc de la El Mojón care are în componență blocul chirurgical – cu patru săli de operație, blocul de obstetrică – cu trei săli de naștere și o sală de operație, două etaje de spitalizare – fiecare cu 36 de paturi, un serviciu de farmacie, un serviciu de sterilizare și alte dispozitive de sprijin pentru aceste servicii, o bucătărie modernă și mai multe încăperi pentru echipamentele tehnice. „Acum putem spune că Sudul are un spital adevărat, nu doar un centru de sănătate” – a declarat plin de satisfactie Esplugas. „Echipamentul montat la El Mojón este de ultimă generație, ceea ce va plasa acest spital în fruntea insulelor Canare„, a completat el.

Spitalul din Arona deservește o populație de peste 250.000 de locuitori. Aici vin persoane cu probleme de sănătate din municipiile Santiago del Teide, Guía de Isora, Adeje, Arona, Vilaflor, San Miguel de Abona și Granadilla. Până astăzi spitalul oferea consultații pentru diferite specialități medicale, reabilitare și fizioterapie, radiologie, analize clinice, serviciu de urgență și spital de zi multifuncțional. Acum, că au fost adăugate sălile de operație pentru intervenții chirurgicale majore, este un spital complet în condițiile unei creșteri demografice constante.

Constantin Pletosu