14 iunie 2024
ConsulatCronicăPoliticăRomâni în Canare

Compania aeriană Blue Air a anunțat astăzi că-și suspendă toate zborurile

În acest moment aproximativ 3.000 de cetățeni români sunt blocați pe aeroporturile europene din cauza suspendării zborurilor companiei Blue Air

Blue Air anunță că din cauza unei situații „neprevăzute”, constând în blocarea tuturor conturilor bancare de către Ministerul Mediului din România, compania se află în imposibilitatea achitării costurilor curente, necesare pentru operarea zborurilor zilnice, motiv pentru care se vede obligată să sisteze toate zborurile programate pentru plecare de pe aeroporturile din România, până luni, 12 septembrie 2022.

S-a ajuns la această situație datorită faptului că Blue Air nu a respectat legea”, acuză ministrul Tanczos Barna de la Ministerul Mediului. Ministrul Barna s-a referit la faptul că Blue Air nu a respectat legea, așa cum au făcut-o celelalte companii aeriene, în privința certificatelor de gaze cu efect de seră, iar pentru acest aspect a fost amendată cu suma de 28 de milioane de lei.

Premierul Nicolae Ciucă a convocat în această seară celula de criză la nivelul Guvernului pentru a urgenta rezolvarea situației românilor afectați de suspendarea zborurilor companiei Blue Air. Acesta a dispus ca prioritară să fie aducerea în țară a cetățenilor aflați pe aeroporturi care se află în afara granițelor. În acest sens, românii își pot anunța prezența și pot solicita sprijin de la secțiile consulare de la ambasadele noastre din țările respective.

Totodată, în această seară a fost activat un număr unic al call-centerului gestionat de MAE. Acesta număr unic va fi publicat și pe pagina Guvernului și a MAE. Este numărul de telefon la care cetățenii români aflați pe aeroporturi din afara țării noastre, își pot semnala prezența și pot solicita asistență consulară și de asemenea să solicite sprijin pentru a ajunge acasă: 0040751084537

După ce vor fi centralizate toate datele cetățenilor români afectați aeronavele Tarom vor fi pregătite să efectueze zborurile necesare pentru ca românii de peste graniță să ajungă acasă în siguranță. Toate celelalte măsuri de asistență consulară pe care MAE le gestionează sunt deja activate, ca atare trebuie doar ca cetățenii români afectați de suspendare să își semnaleze prezența de pe teritoriul altor state.

In acest moment aproximativ 3.000 de cetățeni români sunt blocați pe aeroporturile europene din cauza suspendării zborurilor Blue Air. Aceștia nu vor plăti costul repatrierii, fiind suportat de catre statul român.

Cetățenii români aflați în străinătate își pot notifica situația și se pot adresa Ministerului Afacerilor Externe fie contactând cea mai apropiată misiune diplomatică sau oficiu consular al României din statul în care se află (faceti click AICI), fie contactând Centrul de Contact și Suport pentru Cetățenii Români din Străinătate (CCSCRS), telefonic la numărul fix 004 021 4311869, de mobil 0040751084537, sau prin email la adresa callcenter@mae.ro

În cazul grupurilor de turiști, este recomandat ca o singură persoană să contacteze personalul consular, informațiile obținute de aceasta urmând a fi diseminate și celorlalți cetățeni români din grup.

Constantin Pletosu

One thought on “Compania aeriană Blue Air a anunțat astăzi că-și suspendă toate zborurile

Comentariile sunt închise.