19 mai 2024
ConsulatPoliticăRomâni în CanareRomâni în lume

Alegeri europarlamentare în Tenerife

În Tenerife se fac ultimele pregătiri pentru alegerile europarlamentare de duminica viitoare.

Suntem pe ultima sută de metri în pregătirile pentru alegerile eurparlamentare în Tenerife unde situația este istorică. Pentru prima dată o secție de votare la Adeje cu speranța că nu va fi și ultima. Totul depinde de numărul cetațenilor români care se vor prezenta la vot pe 26 mai pentru cele două opțiuni, alegerea grupului politic sau independentului care ne va reprezenta la Bruxelles, în următorii patru ani, dar și părerea noastră asupra propunerii președintelui Klaus Iohannis, cu privire la modificările făcute de Parlamentul României asupra legilor justiției.

Pentru alegerile europarlamentare, problema pare simplă, se va pune ștampila pe grupul politic sau pe candidatul independent dorit, nehotărâții având la dispoziție încă două zile pentru a se decide. La votul pentru referendum situația este puțin mai complicată. Biroul Electoral Central a decis ca cele două întrebări formulate de Președinte să fie tipărite pe două buletine de vot diferite iar introducerea lor greșită în urne duce la anularea votului exprimat.

La Adeje sunt descărcate cabinele de vot și urnele oferite de Cabildo de Santa Cruz

Sectia de votare de la Adeje va fi organizată la Casa de la Juventud, Avenida de Los Vientos, s/n, Adeje, prin bunăvoința primăriei orșului și a fostului consilier cu probleme instituționale și de tineret, Zebenzui Chinea care a oferit delegației comunității noastre disponibilitate maximă.

Suntem mândri că pentru prima dată în Tenerife comunitatea de români va vota în spațiul oferit de noi. Sperăm să fim și noi la înalțimea evenimentului vostru – a declarat Zebenzui. Tot el a menționat că românii care sunt înscriși în listele electorale spaniole, (Censo Electoral), sunt așteptați să voteze la alegerile locale și europarlamentare, care vor avea loc, tot duminică, la secțiile de votare unde sunt arondați în baza rezidenței.

Ieri au fost aduse de la Cabildo din Santa Cruz cabinele de vot și urnele necesare desfășurării votului.

Cum pot vota românii din Insulele Canare?
– pot vota pentru europarlamentare și referendum doar pentru România.
– pot vota pentru spanioli la locale, dacă sunt înscriși pe listele lor electorale, (Censo Electoral) iar la europarlamentare și referendum pentru România,
– pot vota pentru spanioli la locale și europarlamentare, dacă sunt înscriși pe listele lor electorale, dar pot vota la referendum pentru România.
– pot vota pentru locale și europarlamentare pentru spanioli, dacă sunt înscriși în listele electorale unde au rezidența, fără a se mai prezenta la urna desemnată votărilor pentru România.

Românii care au ales să voteze pentru alegerile locale spaniole au primit, deja, acasă buletinul de vot de culoare alba, iar pentru alegerile europarlamentare, buletinul de vot de culoare albastră. În cazul că cele două buletine nu au ajuns în cutia poștală, acestea pot fi înmânate la secția de votare. Prezența la secția de votare se va face având asupra lor NIE și buletinul sau pașaportul în curs de valabilitate.

În momentul de față nu mai este posibil votul prin corespondență. Timpul limită, admis, a expirat ieri, 22 mai.

Monica Cercan

One thought on “Alegeri europarlamentare în Tenerife

Comentariile sunt închise.