16 iunie 2024
CronicăPoliticăRomâni în Canare

Ajutor guvernamental pentru plata chiriilor

Guvernul Spaniei va prezenta marți, 31 martie, o propunere de plată a chiriilor care va consta într-un ajutor de aproximativ 100 de milioane de euro

Săptămâna trecută, la Guvernul Spaniei a avut loc o dezbatere cu privire la modul de stabilire a un ajutor pentru chiriașii care, din cauza crizei coronavirusului, nu au putut face față plății chiriei către proprietari. În sfârșit, formula aleasă de către Guvern, care va fi aprobată marțea viitoare, este acordarea microcreditelor de către bănci, la o rată a dobânzii zero.

Planul Guvernului presupune acordarea de aproximativ 100 de milioane de euro în formă de împrumuturi fără dobândă. Linia de ajutor va fi condiționată. Creditul obținut se va putea utiliza doar pentru plata chiriei. Rămâne de stabilit cât de mult poate primi fiecare chiriaș în parte.

A fost stabilită și perioada de rambursare. Aceasta va fi de șase ani. Dacă odată trecută această perioadă, chiriașul nu a mai putut returna toți banii, va fi statul care va interveni și va plăti datoria acestuia prin fondul planului de locuințe.

Propunerea include o compensație economică în funcție și de numărul de proprietăți oferite spre închiriere. În cazul proprietarilor care dețin până la două proprietăți pentru închiriat, compensația va fi de 100%, în timp ce cei care dețin mai mult de opt proprietăți vor primi doar 5%. Scopul este de a ajuta proprietarii mici, privați și nu deținătorii mari de locuințe, băncile sau fondurile de investiții. De remarcat ca în Spania aproximativ 70% dintre proprietarii de case de închiriat sunt persoane fizice, iar mulți dintre aceștia depind de plata chiriilor pentru a putea trăi.

Constantin Pletosu – Tenerife