19 mai 2024
CulturăRomâni în lume

Ziua Culturii Naționale sărbătorită online și de Biblioteca Națională împreună cu asociații românești din Grecia și Marea Britanie

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 16 ianuarie, de la ora 12:00, ora României și va putea fi urmărit în direct pe platforma Zoom

Biblioteca Naţională a României în parteneriat cu Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr din București, în colaborare cu Scoala de Limba Română Dacia din Atena, Școala Internațională de Limba Română Dacia- Cursuri Online, Asociaţia Interculturală Româno-Elenă DACIA și Scoala Românească „Nicolae Iorga” din Liverpool, Scoala Românească „Nicolae Iorga” din Birmingham organizează evenimentul „FEȚELE CULTURII, VOCILE DIASPOREI„.

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 16 ianuarie, de la ora 12:00 (ora României) și va putea fi urmărit în direct pe platforma Zoom și ulterior pe pagina de facebook a Bibliotecii Naționale a României, a Asociației Dacia și a Școlii Nicolae Iorga.

La eveniment vor fi prezenți Bogdan Gheorghiu – Ministrul Culturii, Ovidiu Burdușa – Secretar de Stat în cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Carmen Mihaiu – Director General al Bibliotecii Naționale a României, Daniela Popescu – Președinte al Asociației Româno-Elene Dacia și Florina Stoica – fondator al organizatiei Learning and Development Multicultural Centre Liverpool și coordonatorul Școlilor Românesti Nicolae Iorga care vor adresa și un mesaje cu prilejul Zilei Culturii Naționale.

Invitații evenimentului sunt copii și tineri români ce învață pe meleaguri străine, dar care n-au uitat țara, limba și cultura din care provin, și care, în ciuda distanțelor fizice ce îi separă de România, sunt totuși aproape cu gândul și simțirea.

În cadrul evenimentului, Biblioteca Națională a României va prezenta câteva documente prețioase din cadrul colecțiilor sale speciale, care pun în lumină specificul cultural românesc, reflectat în pagini de carte, constituind mărturii ale evoluţiei culturii scrise în ţara noastră, cu o mare însemnătate pentru formarea și dezvoltarea limbii române literare.

Directorul Bibliotecii Naționale din București – Carmen Mihaiu, va aduce un omagiu poetului Mihai Eminescu, citind elevilor prezenți un fragment din publicistica sa, invitându-i, totodată, să nu-și uite rădăcinile și să se simtă mândri de a fi români oriunde s-ar afla.

Tot despre marele poet, despre scriere și contextul cultural al epocii în care acesta a trăit, va vorbi și Ana Bratu, elevă în cadrul Colegiului Național Gheorghe Lazăr, sub coordonarea profesorului Sorin Margărit.

Și pentru că, indiferent de distanța fizică, cultura va reprezenta întotdeauna o punte ce leagă oamenii unii de alții, elevi și profesori români din diferite colțuri ale lumii vor recita cele 98 de strofe ale poemului Luceafărul, într-o înlănțuire de voci și de emoții. Ziua Culturii Naționale este sărbătorită în fiecare an, la data de 15 ianuarie, data fiind aleasă ca semn de prețuire față de poetul național al românilor, Mihai Eminescu. De menționat că ziua de naștere a lui Mihai Eminescu a devenit oficial Ziua Culturii Naționale în noiembrie 2010.

Constantin Pletosu