14 iunie 2024
CronicăPoliticăRomâni în Canare

Spania reintră pe lista galbenă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat

România rămâne pe lista verde. De la 1 iulie a intrat în vigoare folosirea certificatului digital Covid

În urma includerii Spaniei pe lista galbenă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat, începând de mâine, 10 iulie 2021, pentru persoanele care sosesc din Spania, la intrarea în România se vor aplica următoarele măsuri:
– testul PCR nu este obligatoriu la urcarea în aeronavă, însă pentru persoanele care nu prezintă test PCR negativ la îmbarcare, la sosirea în România se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locuința declarată la sosire pentru o perioadă de 14 zile.

Nu vor face carantină următoarele categorii de persoane:
– persoanele care prezintă un test PCR negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării
– persoanele care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de a 2-a doză pentru tipurile de vaccin care se administrează în două doze și pentru care au trecut cel puțin 10 zile până la intrarea în România
– persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data intrarea în țară.

Condiții de călătorie pentru cetățenii care doresc să se deplaseze din România spre Spania

Condițiile de călătorie spre Spania rămân cele anunțate în data 21.06.2021, România aflându-se pe lista verde a țărilor cu risc epidemiologic scăzut. Astfel, pentru persoanele care sosesc din România în Spania, cu zbor direct, cu excepția Insulelor Canare, nu este necesară prezentarea niciunui document special.

De asemenea, toate persoanele care călătoresc spre Spania, pe cale aeriană sau maritimă, trebuie să completeze, anterior efectuării călătoriei, un formular privind starea de sănătate prin intermediul aplicației Spain Travel Health (SpTH) sau a paginii de internet pe care o găsiți AICI.

Pentru românii care sosesc în Insulele Canare

Cetățenii români care aleg ca destinație de vacanță insulele Canare trebuie să prezinte la momentul sosirii în hotel un test PCR sau test antigen, teste realizate cu cel mult 72 de ore înainte de momentul cazării. Testul este obligatoriu pentru toți cei care au vârsta de peste 6 ani. Sunt scutiți de prezentarea testelor cei ce prezintă certificatul de vaccinare completă sau un certificat medical din care să rezulte că au avut Covid-19 în ultimele 6 luni.

A intrat în vigoare folosirea certificatului digital

Începând cu data de 1 iulie au intrat în vigoare noile condiții de călătorie armonizate la nivel european în baza certificatului digital Covid ce facilitează călătoriile în spațiul UE a cetățenilor care s-au vaccinat cu ambele doze, s-au recuperat post-Covid în ultimele 6 luni sau au realizat un test PCR cu rezultat negativ. Certificatul este gratuit, nu este obligatoriu și are ca scop scurtarea timpilor de parcurgere a formalităților sanitare la punctele de frontieră.
Pentru rezidenții din România, certificatul poate fi descărcat AICI
Pentru rezidenții din Spania, certificatul poate fi descărcat în funcție de comunitatea autonomă de rezidență AICI

Pentru tranzitarea Franței pe cale terestră, atât spre Spania, cât și spre România, este obligatorie prezentarea unui test PCR realizat în ultimele 72 de ore sau a unui test negativ antigen.

Constantin Pletosu