14 iunie 2024
CronicăPoliticăRomâni în lume

Serie de evenimente online la Școla de Limba Română Dacia

Evenimentul de pe 28 noiembrie va fi transmis în direct de la Muzeul Național de Istorie a României și va fi organizat în mediul online

Istoria Românie de la daci și romani la Marea Unire” se va numi evenimentul online organizat sâmbătă, 28 noiembrie 2020, ora 11.00, de către Asociația Interculturală Româno Elenă Dacia din Atena și Muzeul Național de Istorie a României de la București.

Evenimentul va fi transmis în direct de la Muzeul Național de Istorie a României și va fi organizat în mediul online, pe platforma Zoom și se va adresa elevilor care activează în cadrul Școlii de Limba Română Dacia, din Grecia dar și celor din întrega diasporă. Pot participa micuții care au depășit vârsta de 8 ani. În cazul în care sunt copii care doresc să participe, dar nu sunt înscriși la școală, pot contacta organizatorii de la Școala Dacia pentru detalii!

Lecția de istorie va fi susținută de către profesorul Sorin Mărgărit împreună cu Andrei Grumeza și Flavius Roaită, muzeografi. Pe lângă o incursiune în timp, de la daci și romani, până la Marea Unire, elevii vor avea parte și de o prezentare a Tezaurului României, aflat la Muzeul National de Istorie.

1 Decembrie, Ziua Naţională a României!

Ziua Naţională a României, Ziua Marii Uniri” este tema expoziției de desene organizată online si realizată de către copiii români din diasporă. Aceasta face parte din seria evenimentelor pe care le organizează Școala de Limba Română Dacia din Atena cu oameni importanți de cultură, precum și cu instituții din România. În perioada 20 noiembrie – 02 decembrie 2020, sunt așteptate la acest eveniment inedit lucrările copiilor români din toate colțurile lumii. Pe fiecare desen va fi scris numele, vârsta, localitatea și țara. Nu există limită de vârstă!

Cei de la Școala Dacia din Atena sunt foarte mândrii că și în acest context de pandemie reușesc să găseasca soluții pentru a marca împreună evenimente importante din istoria noastră, a românilor și să prezinte România , așa cum o văd și o simt copiii români din diasporă!

Ziua Internațională a Drepturilor Copilului marcată la Atena

De remarcat că Școla de Limba Română Dacia s-a alăturat inițiativei UNICEF România și a marcat Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, adoptată în urmă cu 31 de ani. În cadrul lecției dedicată acestei zile elevii școlii Dacia au urmărit înregistrări video și au discutat cu profesorii despre drepturile acestora la un viitor mai bun și mai sigur.

Pandemia de COVID-19 a dus anul acesta la o criză a drepturilor copilului, iar acum, mai mult ca oricând, respectarea acestor drepturi trebuie să fie o prioritate. De menționat că Școala de Limba Română Dacia din Atena și Acharnes este un proiect care se desfășoară cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, TVR Internaţional, România Actualităţi și UNICEF România.

Constantin Pletosu