Profesori universitari români într-un program erasmus în Tenerife
Grupul de profesori români prezenți în Canare au facut parte dintr-o delegație a Universității Româno-Americane de la București
Programul erasmus efectuat în Tenerife săptămâna trecută și parcurs de un grup de 11 profesori români de la Universitatea Româno-Americană din București s-a încheiat cu un mare succes. Stagiul făcut în Tenerife a fost de o saptămână și a cuprins mai multe obiective importante. Participanții români sunt docenți la diferite facultăți din cadrul acestei universități internaționale printre care Facultatea de Turism, Facultatea de Economie, Facultatea de Drept, Facultatea de Psihologie, Facultatea de Informatică dar și cea de Educație fizică.
Din partea română coordonatorul programului a fost profesorul Justina Lavinia Stănică care s-a declarat încâtată de alegerea făcut și anume de a efectua programul erasmus în Tenerife, insula fiind și o destinație turistică sigură pentru milioane de turiști care vin aici anual. „Participanții noștri au fost selectați după anumite criterii bine stabilite prin acest program. Pentru organizarea din Tenerife am apelat la Marivi Gracia de la firma „Tenerife Job Training” cu care am mai colaborat și cu altă ocazie și în care aveam încredere că totul va decurge ca la carte. Marivi este o persoană de o înaltă ținută profesională și nu aveam dubii în reușita experienței noastre aici” – a declarat coordonatorul român.
O contribuție importantă în alcătuirea programului a avut și Alina Râmaru – Consul Onorific al României în Insulele Canare.
Grupul de profesori români a vizitat orașul și primăria Adeje
Printre obiectivele cuprinse în programul erasmus din Tenerife a fost și vizitarea orașului Adeje, primărie cu cele mai multe hoteluri de cinci stele din Regatul Spaniei. Aici au fost întâmpinați de Isidoro Meneses, responsabil cu probleme de protocol al primarului José Miguel Rodríguez Fraga. Uimirea grupului din România a venit în momentul în care Isidoro a prezentat o descriere făcută cu mare măiestrie și cu foarte multe date istorice despre orașului și zona unde lucrează de peste 30 de ani. Așa au putut să afle despre cum trăiau locuitorii din această parte a lumii cu sute de ani în urmă, ce s-a întâmplat în momentul sosirii spaniolilor în zonă dar și despre îndeletnicirile acestora în decursul veacurilor. Nu a lipsit o vizită la Complexul Sportiv din Adeje unde anual vin să se antreneze sportivi de înaltă performanță din toate colțurile lumii.
Vizită și la Universitatea din La Laguna
În penultima zi a programului erasmus grupul de români s-a deplasat la Universitatea din orașul La Laguna unde au fost întâmpinați de Jose Adrian Garcia Rojas, decanul Facultății de Economie, Afaceri și Turism dar și de Angel Carmelo Chinea Martín, vicedecanul aceleiași facultăți. În limita restricțiilor impuse de situația pandemică în care se află și arhipelagul Insulelor Canare, docenții români au discutat cu cei doi profesori spanioli, au schimbat impresii și au vizitat o parte din corpul clădirii facultății.
Vizită la o fermă care cultivă banane
O vizită mai puțin obișnuită, pentru un grup de români, a avul loc, la propunerea organizatoarei Marivi Gracia de la Tenerife Job Training, la Finca Las Margaritas Banana Experience din Las Galletas – Arona, care se ocupă cu producerea bananelor din soiul local al Insulelor Canare. Ghidul le-a prezentat profesorilor români cum se cultivă bananele din Canare și care sunt condițiile, avantajele și dezavantajele acestei îndeletniciri.
Discutând cu profesorii în ziua plecării spre țară, am constatat că toata lumea era încântată de condițiile oferite de insula Tenerife, de locurile inedite vizitate dar și de schimbul de experiență avut cu partea spaniolă urmând să se lege alte și alte colaborări și proiecte fructuoase pe viitor.
Constantin Pletosu