8 octombrie 2024
CronicăPolitică

Premierul Sanchez ordonă amenajarea unor tabere pentru imigranții ilegali. Ce se va întampla cu Insulele Canare?

Ministrul de Interne, Marlaska: „despre un eventual transfer al africanilor în Peninsula nici nu se discută!” Guvernul Central spune că va folosi Insulele Canare ca un zid împotriva imigrației ilegale către Europa

Declarația aparține lui Fernando Grande-Marlaska, ministru de interne din Guvernului Central. Acesta a declarat ieri, vineri, 20 noiembrie, că se exclude transferul masiv sau regulat al imigranților ilegali din Insulele Canare în Peninsulă. Decizia sa a fost justificată dând vina pe politicile de migrație ale întregii Uniuni Europene și nu doar ale Spaniei. „Facem asta pentru a evita delimitarea căilor de intrare ilegale în Europa” – a mai spus el, ieri, presei.

Prin urmare, toate solicitările Guvernului Insular către Ministerul de Interne de la Madrid, de a continua transferurile imigranților ilegali către Peninsulă sau folosirea altor mecanisme europene de solidaritate, rămân o scrisoare moartă. Arhipelagul rămâne singur pentru a face față provocării alarmante de primirea celor peste 19.000 de persoane care au ajuns, anul acesta, în bărci improvizate în Insule Canare.

Întrebat despre o posibila repatriere a imigranților în Maroc, Grande-Marlaska nu a dorit să precizeze dacă împreună cu omologul său marocan a ajuns la un acord. „Pe timp de pandemie acest aspect rămâne impracticabil și nimeni nu se poate gândi și ocupa de el” – a mai specificat Marlaska.

Europa îl contrazice pe ministrul spaniol

La nici două ore de la declarația lui Marlaska legată de imposibilitatea transferului de imigranți ilegali din Canare spre Spania Continentală, Europa neagă afirmațiile ministrului de interne spaniol menționând că politicile sale nu împiedică transferul imigranților în Peninsulă.

Stupoarea și indignarea absolută s-a așternut în Insule Canare după ce ministrul Marlaska sugerează că Madridul intenționează să faca din Arhipelag modelul închisorilor Lesbos și Lampedusa.

Președintele Insulelor Canare, Ángel Víctor Torres și ministrul Fernando Grande-Marlaska
Obligat de situația creată, Guvernul Insular va instala în Insulele Canare mai multe tabere pentru cel putin 7.000 de persoane

Între timp Guvernul Insular va amenaja mai multe tabere și va instala mai multe corturi cu o capacitate de peste 7.000 de persoane în Las Palmas de Gran Canaria, pentru a decongestiona presiunea migratorie pe care a suferit-o insula în ultimele săptămâni. Obiectivul principal este golirea portului Arguineguín, unde sunt în prezent peste 1.300 de persoane.

După declarațiile deloc îmbucurătoare ale ministrului Marlaska, noul plan a fost anunțat de ministrul securității sociale și migrațiilor, José Luis Escrivá, care a asigurat că se intenționează, totuși, o reorganizare a crizei migrației cu care se confruntă Insulele Canare. „Este clar că am fi putut reacționa mai devreme și că am fi putut avea o capacitate mai mare de găzduire a celor sosiți, dar important este să privim lucrurile cu răbdare și înțelepciune„, a declarat el.

Potrivit departamentului condus de ministrul Escrivá, în afara celor 1.300 de imigranți din portul Arguineguín, în orașul Las Palmas sunt peste 5.500 de persoane găzduite în diferite clădiri și hoteluri. Noul obiectiv este ca toate aceste persoane să fie amplasate în tabere și corturi până la sfârșitul anului. Amenajările acestor tabere sunt finanțate din fonduri europene cu peste 43 de milioane de euro.

O mană de ajutor vine și din partea insulelor Tenerife și Fuerteventura

În cazarma Las Canteras din Tenerife sunt deja cazate 1.800 de persoane repartizate în 10 clădiri. Situația de aici va permite creșterea numărului de persoane găzduite cu încă 200. Ministerul Apărării a cedat temporar Las Raices, care a fost amenajată pentru imigranți și unde sunt cazate 1.500 persoane. Fuerteventura, la rândul său, a pus la dispoziție cele 700 de locuri disponibile în El Matorral din El Rosario.

Ministrul Escrivá a subliniat că 90% din cei peste 19 mii de imigranți sosiți cu bărcile în Canare în acest an „sunt expulzabili către țările lor de origine” și a subliniat că transferurile către peninsulă, pe care departamentul său le promoveaza mereu, sunt limitate exclusiv la persoanele aflate în situații de vulnerabilate.

Cum au reacționat autoritățile din Insulele Canare?

Președintele Insulelor Canare, socialistul Ángel Víctor Torres, a fost la înălțimea poziției sale și a responsabilităților derivate și a declarat: „Insulele Canare refuză categoric să fie zona Europei care primește 100% imigrația care ajunge pe mare. Nu putem fi lăsați singuri, nu o acceptăm și suntem împotriva acestei acțiuni”.

Cum era previzibil, partidele naționaliste au fost de acord cu declarația lui Ángel Víctor Torres. Atât Nueva Canarias, cât și Coalición Canaria s-au alăturat criticilor dure ale lui Torres în apărarea arhipelagului. În timp ce coordonatorul teritorial de la Nueva Canarias, Luis Campos, a vorbit ieri despre „închisoarea reală” a migranților din Insulele Canare, despre care a asigurat că „nu va fi permisă”, secretarul general de la Coalición Canaria, José Miguel Barragán, a fost clar că „voința Madridul este să transforme insulele în închisoarea de la granița de sud a Europei”. Din partea formațiunilor politice Unidos Podemos, PP și ASG poziția a fost identică.
Ce rămâne este doar consolarea că alte teritorii spaniole, atente la această situație dramatică din Canare, se oferă deja să primească imigranți, precum Țara Bascilor, Extremadura și Castilla-León.

Era greu de crezut că Spania se va „inspira” și va transforma una dintre bijuteriile sale turistice, Insulele Canare, într-un zid cu vopsele penitenciare împotriva imigrației ilegale pe mare, o soluție care, așa cum a fost dovedită în alte momente și alte teritorii ale Uniunii Europene, precum Lesbos din Grecia și Lampedusa din Italia, nu numai că s-a demonstrat de departe inutilă în a opri traficul de ființe umane către Europa, ci și că încalcă drepturile unor persoane care și-au riscat viața pentru un trai mai bun.

Constantin Pletosu