12 iulie 2024
CronicăRomâni în lume

Pașaport obligatoriu pentru românii care călătoresc în Marea Britanie

Noua măsură luată de autoritățile de la Londra va intra în vigoare de la 1 octombrie 2021

De la începutul lunii octombrie românii care vor dori să călătorească în Marea Britanie vor fi nevoiți să prezinte un pașaport ca document de călătorie și nu cartea de identitate ca până acum. Călătorii care vor prezinta doar cartea de identitate după data de 1 octombrie vor fi refuzaţi și vor face cale întoarsă de la graniță.

Singurii călători care vor face excepție de la această regulă, pana în anul 2025, sunt cetăţenii din UE care au permis de ședere temporară sau statutul de rezident permanent în Marea Britanie. Aceștia vor putea intra în Regatul Unit cu buletinul de identitate, doar dacă au înregistrat acest act în platforma de înregistrare a rezidenței.

Companiile aeriene care fac legătura între Regatul Unit și Europa sfătuiesc pasagerii să pregătească pașapoartele valabile în cursul acestei luni, deoarece, începând cu luna octombrie, nici un act de identitate european nu va mai fi considerat valabil pentru a intra în Marea Britanie făcând imposibilă îmbarcarea pentru această destinație.

Constantin Pletosu