16 iunie 2024
ConsulatCronicăCulturăRomâni în Canare

Au început cursurile de limbă, cultură și civilizație românească

Startul a fost dat săptămâna aceasta. Marți, 3 martie, în Las Palmas din Gran Canaria și joi, 5 martie, la Adeje în Tenerife.

Marți, 3 martie, la IES El Rincón din Las Palmas de Gran Canaria, micuții români au avut ocazia să se întâlnească și să o cunoască pe profesoara lor de limbă română, Cecilia Stan Tomescu. Deschiderea cursurilor a avut loc într-un cadru solemn unde a fost prezent și Consulul Onorific al României în Insulele Canare, avocatul Alina Râmaru.
Grupul din Las Palmas este unul mixt unde sunt prezenți copii începand de la vârsta de 3 ani și până la 13. Aceeași situație este întâlnită și în La Aldea de San Nicolás. Aici prima întâlnire cu micii cursanți a avut loc pe 12 februarie. Din moment ce vom reuși să formăm grupul, o să încercăm să-l separăm în grupe pentru cei mici cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani și grupe pentru cei mai mari cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani! – ne explica Cecilia Stan Tomescu, cadrul didactic responsabil de proiectul LCCR în Insula Gran Canaria.

Grupul de parinți, români, la prima întâlnire cu profesorul Cecilia Stan Tomescu și primarul din La Aldea de San Nicolás, Tomas Perez Jimenes

În urma întâlnirii cu parinții dar și cu Tomas Perez Jimenes – primarul municipiului La Aldea de San Nicolás, s-a hotărât ca ziua pentru curs să fie cea de miercuri. Astfel, la CEIP Virgen del Carmen, cursul se va desfășura de la ora 14:00 la ora 16:00, iar la CEIP La Ladera, de la ora 16:00 la ora 18:00. Încă nu a început cursul la IES de La Aldea de San Nicolás. Profesorul Cecilia Stan Tomescu ne spune că înscrierile se pot face și pe durata cursului iar orarul poate suferi modificări în baza nevoilor micilor studenți.

La deschiderea cursurilor au venit mulți părinți curioși și în același timp bucuroși că fiii lor vor reuși să-și perfecționeze limba română învățată în casă dar și că vor auzi noutăți despre țara lor de origine.
Chiar dacă abia am început să ne cunoaștem, am stabilit că la 8 martie să organizăm cu elevii un atelier de confecționat marțișoare iar ceea ce vor crea cei mici, cu mâinile lor, vom dărui mamelor – mai subliniază Cecilia.

Joi, 5 martie, au începu cursurile și în Tenerife.

La două zile după începerea cursurilor de limbă, cultură și civilizație românească în Gran Canaria, nici românii din Tenerife nu s-au lăsat mai prejos și au inaugurat și ei cursurile. Joi, 5 martie, la IES El Galeón din Adeje, profesorul Anca Elena Răducan și-a așteptat elevii cu mare optimism. La ora 16:00 s-a prezentat un grup numeros de parinți și copii cu vârste cuprinse între 3 și 7 ani.

Profesorul Anca Elena Răducan și micii săi cursanți din Adeje


Astăzi am început cu cei mici. Cursul va fi de la ora 16:00 la ora 18:00. Joia viitoare, după ce aceasta grupă va termina cursul, va urma o altă grupă de copii cu vâste cuprinse între 7 la 15 ani – explică emoționată Anca Elena Răducan. Tot de la ea aflăm că va fi formată o altă grupă în Los Cristianos.
Un fapt care m-a bucurat foarte mult este că am fost solicitată și în Granadilla de Abona unde parinții români, din proprie inițiativă, s-au mobilizat și au creat o grupă și în această parte a insulei – completează Anca.

Grupa celor mici din Tenerife, împreună cu parinții, membri Asociației Rumacan și profesorul Anca Elena Răducan

La inaugurarea de la Adeje au fost prezenți și câțiva membrii ai Asociației Rumacan. Președinta asociației, Adina Bandini Lazăr, le-a oferit micilor cursanți creioane colorate și dulciuri.

Adina Bandini Lazăr, președinta Asociației Rumacan, oferind micilor cursanți din Adeje creioane colorate și dulciuri

De menționat că astfel de cursuri de limbă română au mai avut loc în Insulele Canare. Primul curs s-a ținut în Gran Canaria și a început în anul 2013. Inițiativa a aparținut Alinei Râmaru, în cadrul unui proiect al Asociației Rumacan, unde profesor a fost Adela Felicia Lațiu.
În Tenerife cursul de limbă, cultură și civilizație românească a început doi ani mai târziu, în 2015, iar profesor a fost Iulia Șerban.

Constantin Pletosu – Tenerife