19 septembrie 2024
CronicăCulturăRomâni în CanareRomâni în lume

Învăţământul pentru elevii români din afara granițelor țării

Învățarea limbii române în străinătate, un atu pentru viitor” – proiect de lege propus de Centrul Franco Român de Cooperare Economică și Culturală din Bordeaux

Proiectul a demarat încă din anul 2018, iar de el s-a ocupat încă de la început Claudia Puiu – consultant strategii de dezvoltare politici publice și cofondatoare a Centrului Franco Român de Cooperare Economică și Culturală din Bordeaux, reunind o echipă de specialiști în afaceri, IT, comunicare și consultanță juridică, profesori de limba română, experți în carte religioasă și nu în ultimul rând medici, care să ducă la întocmirea unui act pedagogic uniformizat, respectând diversitatea sistemelor de educație ale țărilor de adopție ale copiilor români.

Claudia Puiu – consultant strategii de dezvoltare politici publice și cofondatoare a Centrului Franco Român de Cooperare Economică și Culturală din Bordeaux

Înca din anul 2019 sustinatorii proiectului si-au dat seama ca nu ar avea sorți de izbândă fără susținerea politicului, astfel încât, alături de echipa de specialiști în sănătate mintală pe care o aveau la dispoziție, au analizat în profunzime pofilele mai multor politicieni români care să aibă un mesaj pentru educație și copii. După îndelungi căutări, au ajuns la domnul Robert Cazanciuc, senator și vicepreședinte al Senatului României, care s-a alăturat echipei de la Centrul Franco Român de Cooperare Economică și Culturală din Bordeaux în întreaga campanie a proiectului ”Învățarea limbii române în străinătate, un atu pentru viitor”.
AICI puteți studia site-ul Centrului Franco Român de Cooperare Economică și Culturală din Bordeaux

Robert Cazanciuc, senator și vicepreședinte al Senatului României

Am avut împreună un parcurs spectaculos, de conștientizare a opinie publice și de descoperire a sincopelor, dar am avut și surprize la care a trebuit să ne adaptăm, să resetăm multe dintre direcțiile proiectului, noi înșine, ca și echipă, am avut nevoie de refomare. (…) Am identificat și soluțiile și nu de mult, le-am prezentat în cadrul unei reuniuni care a avut loc la Senatul României, la care ni s-a alturat și doamna Secretar de Stat, Antoneta Bolchis” – a declarat chiar pe pagina sa de socializare Clauda Puiu.

Astfel, noul proiect de lege a educației, publicat de Ministerul Educației la 14 iulie 2022, cuprinde înființarea Centrului Național pentru Învățământ la Distanță, însărcinat cu predarea limbii, culturii și civilizației românești în sistem ONLINE, cu scopul de a ajunge la elevii din toate colțurile lumii:

Art. 47
(1) Se înființează Centrul Național pentru Învățământ la Distanță, denumit în continuare C.N.I.D., instituție publică, de interes naţional, în subordinea Ministerului Educaţiei, cu personalitate juridică, cu buget propriu de venituri şi cheltuieli, finanțată din venituri proprii şi din subvenții de la bugetul de stat.
(2) C.N.I.D. oferă programe de limbă, cultură si civilizație românească ca parte a învățământului primar și secundar inferior cetățenilor de etnie română și/sau cetățenilor români cu domiciliul permanente sau reședința temporară în străinătate, conform unei metodologii și programe stabilite prin ordin al ministrului educației.
(3) C.N.I.D. oferă programe de limbă, cultură și civilizație românească, precum și alte programe educaționale de interes general, ca parte a învățării pe tot parcursul vieții, cetățenilor români și străini, conform unei metodologii și oferte proprii.
(4) Sediul, structura organizatorică şi regulamentul de funcţionare ale C.N.I.D. se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.
(5) Pentru îndeplinirea misiunii sale, C.N.I.D. poate:
a) să perceapă taxe pentru serviciile prestate;
b) să primească finanțări din bugetul de stat sau al altor instituții publice sau private;
c) să exploateze drepturi de proprietate intelectuală;
d) să elibereze atestate, diplome şi certificate de studiu, în condițiile legii.

AICI, găsiți site-ul Ministerului Educației, unde puteți consulta proiectul de lege propus!

Centrul de învățământ la distanță C.N.I.D. este fila de istorie la crearea căreia am avut onoarea să contribuim cu priceperea și înțelepciunea noastră. Este acel tribut pe care îl datorăm fiecare dintre noi țării noastre” – mai scrie Claudia Puiu.

Sâmbătă, pe 6 august 2022, Centrul Franco Român de Cooperare Economică și Culturală din Bordeaux și colaboratorii, și-au continuat campania pentru mobilizarea părinților români din diaspora pentru educația copiilor lor. Astfel, cu sprijinul DRP, au organizat în format hibrid, cu prezență la Brașov, dar și online, prima conferință internațională pentru diaspora despre: Importanța învățării limbii române în străinătate și efectele migrației asupra copiilor români.

După deschiderea extraordinară a conferinței, oficializată de Excelența Sa, Domnul Luca Niculescu, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar în Republica Franceză, i-a fost dat cuvântul chiar unui copil român crescut în altă țară, Sandra Dumitriu, care, a impresionat audiența prin sinceritatea răspunsului găsit chiar de ea, după îndelungi căutări și zbateri interioare: „Eu sunt eu. Nici italiancă, nici româncă”, dezvăluind o nouă percepție a unei noi identități spirituale.

A urmat Vicepreședintele Senatului României, Robert Cazanciuc, care a considerat că: „Am primit nu doar cel mai potrivit răspuns la mica mea frământare, dar și o poveste de spus celor care astăzi, când sărbătorim Schimbarea la Față a Domnului, s-au reunit cu credința că învățarea limbii române de către copiii care astăzi studiază în Germania, Spania, Italia sau oriunde în lume, le poate oferi o șansă în plus la o viață mai bună și mai frumoasă”.
Întregul său mesaj poate fi urmărit AICI

Anca Paliu Dragu, Senator, Președintele Senatului României, a scris pe pagina sa de socializare, chiar din sala conferinței: ”Azi, la Brașov, câțiva oameni inimoși în frunte cu Claudia Puiu au organizat Conferința Diaspora pentru învățarea limbii române în străinătate. Pentru copiii crescuți în afara granițelor țării, cunoașterea limbii române este atât un atu, cât și garanția integrării lingvistice și culturale, promovarea și perpetuarea limbii și a culturii române, a spiritualității românești. Ca mamă de copil crescut în diaspora știu cât de important este accesul copiilor la educație în limba română și de integrare în scoala românească, atunci când copiii vin în țară. Faptul că în familiile de români din diaspora se vorbește limba română este un pas important dar nu suficient. Copiii au nevoie de informații structurate, manuale și dascăli care să îi învețe istorie, literatură și tradiții, valorile identitare ale noastre, ale românilor. Ca senatoare, mă voi asigura că legislația prevede clar, negru pe alb, programe de învățare a limbii române pentru copiii din diaspora. Căutam soluții împreună!
AICI link-ul cu declarația doamnei senator!

Anca Paliu Dragu, Senator, Președintele Senatului României

La conferință au mai cuvântat și alți invitați de seamă, ajungând, în unanimitate, la concluzia necesității implementării acestui proiect de lege prin Centrul Național pentru Învățământ la Distanță, din moment ce, la ora actuală, doar 1% din copiii români din diaspora beneficiază de cursuri de limbă, cultură și civilizație românească. Au vorbit:
Radu Mihail , Senator Diaspora
Valentin Făgărășian, Deputat de Diaspora în Parlamentul României
Antoneta-Georgina Bolchiș, Secretar de stat în Ministerul Educației
Gheorghe-Florin Cârciu, Secretar de stat DRP
Ioan Vasile Abrudan, Rector Universitatea Transilvania din Brașov
Ovidiu Florin Tripșa, Inspector școlar general IȘJ Brașov
Flavia Boghiu, Viceprimar, Primăria Municipiului Brașov
Adina Stoleru, Șef Birou Diaspora la Primăria Iași

Specialiști din diferite colțuri ale lumii dar si membri ai unor asociații au susținut prezentări pe temele abordate la conferință:
Bogdan Găvază, Olanda Director Școala Românească Haga
Ana-Maria Flegler, Germania Președinte Asociația LITERA
Bianca Biro, Finlanda Profesor, Coordonator platforma Româna Împreună
Ana-Maria Cuciureanu, Grecia Președinte Asociația Femeilor Românce din Grecia
Cătălina Bogoi, Maroc Președinte AMRP
Magdalena Balica, Olanda Profesor Școala Românească Haga
Gina Dumitriu, Italia Profesor Italia
Mariana Paliev, Italia, Profesor & psiholog școlar
Cecilia Stan-Tomescu, Spania, Profesor Insulele Canare
Monica Trușcă, România, Director DGASPC Timiș
Maria Slatina, România Profesor în centre și cabinete de asistență psihopedagogică
Ghizela Kanalas, România Medic psihiatrie pediatrică
Mihai Alexandru Ghita, Olanda, Student la Univ din Amsterdam
Milana-Maria Ilie, Spania Absolventă de ESADE
Ana Liliana Ionescu, Asociația Edificando Sueños din Tenerife
Mădălina Popescu, Franța Centrul de Cooperare Bordeaux

Moderatorul conferinței de la Brașov a fost, așa cum era de așteptat, același cu inițiatorul proiectului inovator: Claudia Puiu – consultant strategii de dezvoltare politici publice și cofondator Centrul Franco-Român de Cooperare Economică și Culturală din Bordeaux.
Felicitări!

Constantin Pletosu

2 comentarii la „Învăţământul pentru elevii români din afara granițelor țării

  • Am urmărit cu mare placere lucrările conferinței de la Brașov, am fost bucuroasă sa ascult românește, sa simt gustul și parfumul limbii române vorbite de tineri din lumea întreagă. Tinerii noștri lucrează ca dulcea noastră limbă românească sa fie vorbită de copiii României care locuiesc în lumea largă. O inițiativa frumoasă, lăudabilă și căreia ii doresc succes! Felicitări!

  • Frumoasă iniţiativă, mi-aş dori să văd/citesc mai multe comentarii de la cei care au urmat sau urmează cursurile.
    De ce le urmează şi cât de mult îşi doresc să înveţe limba română?

Comentariile sunt închise.