Cursa Tenerife-București un succes de echipă
Din Tenerife Sud au urcat la bordul aeronavei 114 români și 15 cetățeni cu alte naționalități. Decolarea a fost întârziată cu o oră din cauza unei erori la sistemul de eliberare electronică a biletelor. În final, prin amabilitatea celor de la Compania Blue Air și la insistențele organizatorilor, șase călători au fost îmbarcați fără bilete, cu obligația de a plăti cursa la sosirea în București.
Printr-un efort concertat, al Ambasadei României în Regatul Spaniei, împreună cu Consulatul Onorific din Insulele Canare, Ministerul de Externe din România, Ministerul Transporturilor Român și Compania Aeriană Blue Air, s-a reușit repatrierea unui grup important de cetățeni români și străini, turiști în Insulele Canare sau rezidenți care au rămas făra lucru pe termen nelimitat din cauza crizei create de coronavirus.
Ideea creării unei curse speciale Tenerife-București s-a născut luni, 16 martie, la Ambasada României din Madrid. În urma numeroaselor solicitări telefonice făcute de cetățenii români care doreau să se întoarcă în țară, dar aveau zborurile anulate, lucrătorii Ambasadei și ai Consulatului din capitala Spaniei, împreună cu Alina Râmaru – Consulul Onorific în arhipelag au început întocmirea unor liste nominale propunând ideea la București.
Vestea că va fi organizată o cursă Tenerife-București a venit, din pacate, târziu pentru unii
Vestea că s-a organizat o cursă aeriană Tenerife-București a venit ieri dimineață ca un trăznet. Pentru mulți, care nu mai sperau la o întoarcere rapidă în țară, a fost un moment de mare bucurie. Cei care au aflat târziu vestea, vor trebui să aștepte o altă ocazie. Având în vedere starea de criză actuală, organizarea unei astfel de curse nu a fost ușoară. Practic, autorizațiile de zbor au fost eliberate la miezul nopții de miercuri spre joi, după numeroase discuții și tratative între autoritățile române și cele spaniole. Tot miercuri s-a început și recontactarea celor care sunaseră la Ambasadă și consulate pentru a defini lista celor care vor fi îmbarcați. Asociația Rumacan a trimis un e-mail la Ashotel de la care au plecat mesaje spre toate hotelurile din Tenerife unde puteau fi români blocați și fără zboruri de întoarcere. Un rol important în a face cunoscută acestă acțiune l-a avut și publicația nostră dar și rețelele de socializare care au funcționat la maxim.
Șase pasageri au sosit din Gran Canaria
Șase dintre cei care aveau să urce în cursa pentru București erau din Gran Canaria. La miezul nopții de miercuri, căutam să cumpărăm bilete pentru nava Fred Olsen, care face legătura între Insula Gran Canaria și Tenerife, pentru a-i putea îmbarca pe cei de pe insula noastra în avionul de a doua zi. Singura cursă era la ora 6:00 dimineața, dar am reușit – declara cu statisfacție Alina Râmaru – Consulul Onorific în Insulele Canare.
Sprijin total din partea Poliției Naționale, Gărzii Civile și autorităților aeroportuare din Tenerife Sud
Îmbarcarea pasagerilor noștri a fost sprijinită de Asociația Rumacan prin reprezentanta Florentina Gogu, care a primit sprijin de la toate forțele de ordine dar și o autorizație specială de la administrația aeropotului. Așa s-a reușit însoțirea pasagerilor până la ușa avionului , chemarea nominală a fiecăruia în parte și îmbarcarea finală a celor șase fara bilet.
La ora 16:00 toată lumea era la bord. Împreună cu cei 114 români, printre care și un bebeluș, în aeronavă au mai urcat un cetățean italian, unul indian, doi moldoveni, patru bulgari și șapte unguri. De menționat că îmbarcarea cetățenilor străini, în cursa de București, se datorează bunei colaborări între consulatele onorifice ale țărilor respective cu consulatul nostru onorific din arhipelag. Aeronava a plecat spre capitala României fără a fi încărcată la întreaga capacitate deoarece legea spaniolă permite o încărcătură de doar 50% pe perioada acestei crize.
Monica Cercan – Tenerife