7 decembrie 2023
CulturăPoliticăRomâni în Canare

Temperaturile ridicate au determinat autoritățile să închidă școlile publice și private din Insulele Canare

În zilele de 11 și 13 octombrie vor fi suspendate inclusiv activitățile extrașcolare. Măsurile luate de Ministerul Învățământului nu vor afecta cursurile din cele două centre universitare, La Laguna și Las Palmas
Au fost semnalate mai multe cazuri de leșin printre elevii de la clasele primare

Ministrul Educație din Guvernul Insular, Poli Suárez, a justificat măsura de închidere a activităților instituțiilor de învățământ, ca urmare a solicitărilor mai multor școli în care au fost semnalate episoade de leșinuri din cauza căldurii ridicate. În același timp s-a anunțat că se va începe imediat elaborarea unui protocol pentru a acționa rapid în cazul unor situații asemănătoare pe viitor.

Decizia autorităților de a închide școlile pentru cei mici a fost luată astăzi, marți, 10 octombrie, când Agenția Meteorologică de Stat (Aemet) a anunțat că în următoarele zile temperaturile maxime vor depăși din nou 34 de grade Celsius, iar cele minime abia dacă vor coborî sub 24 de grade. Decizia de suspendare a cursurilor a fost luată având în vedere și alerta maximă lansată acum câteva zile pentru riscul de incendii forestiere în insulele El Hierro, La Gomera, La Palma, Tenerife și Gran Canaria.

Ministrul Suárez a declarat că situația este insuportabilă în multe școli din Insulele Canare, iar înainte de a lua această decizie au avut loc discuții și consultări cu directorii de școli, cu șefii asociațiilor de părinți, precum și cu sindicatele.

Cursurile din cele două centre universitare din arhipelag vor continua în mod normal

Între timp, rectorul Universității din Las Palmas de Gran Canaria, dar si cel al Universitatii din La Laguna, Tenerife, au afirmat, în declarații acordate presei, că în acest spațiu educațional cursurile vor fi menținute. „Opinia acestor rectori este de a nu suspenda cursurile din cauza căldurii și va fi respectată„, a precizat ministrul.

Vor fi amânate toate partidele de fotbal din categoriile de bază

Federația Interinsulară de Fotbal din Las Palmas (FIFLP) a acceptat amânarea meciurilor de fotbal programate până vinerea viitoare și care ar trebui să se joace în orele centrale ale zilei. Acest lucru va afecta aproximativ cincizeci de meciuri din Gran Canaria, Fuerteventura și Lanzarote. Federația a convenit asupra suspendarii tuturor competițiilor oficiale la nivel insular sau interinsular la categoriile Cadet (fără a include Cadetul autonom), Infantil, Alevín și Benjamín începând de marți și până vineri la fotbal și fotbal de sală între orele 12.00 și 19.00.