29 septembrie 2023
ConsulatCronicăRomâni în Canare

Insula La Gomera rămasă fără energie electrică

Un incendiu la centrala electrotermică din El Palmar a lăsat întreaga insulă fără electricitate afectând viața celor peste 22 de mii de persoane

Pana totală de curent la nivelul întregii insule a fost cauzată de un incendiu la centrala electrotermică El Palmar din San Sebastián de La Gomera și afectează întreaga insulă, cu 15.313 puncte de alimentare într-un teritoriu cu 22.100 de locuitori rămași fără electricitate.

Compania Endesa lucrează în prezent la restabilirea alimentării cu energie electrică, iar atât spitalul Nuestra Señora de Guadalupe, portul din San Sebastián cât și aeroportul funcționează în mod normal, în acest scop fiind folosite generatoarele auxiliare.

Centrala electrică El Palmar care alimentează insula La Gomera

Președintele Insulelor Canare, Fernando Clavijo, a informat, de asemenea, că se află în contact permanent cu Cabildo, cu Guvernul Central, dar și cu compania de furnizare a energiei electrice și că monitorizează lucrările care vor permite restabilirea alimentării cu energie electrică. Tot Fernando Clavijo a precizat că, în ciuda penei de curent, serviciile publice esențiale de pe insulă sunt garantate și funcționează normal.

Ajutor din partea celorlate insule din arhipelag

Trei generatoare de energie electrica de mare capacitate au plecat din Tenerife pe o navă Armas, Volcán de Taburiente, care a părăsit portul din Los Cristianos, astăzi, duminică, la ora 8:45. Alte trei vor fi mobilizate din insula Gran Canaria, deși încă nu s-a stabilit când vor ajunge în La Gomera.

De menționat că este pentru prima dată când în insula La Gomera are loc o pană de curent generală, iar Casimiro Curbelo, președintele Cabildo din La Gomera, a subliniat și de această dată importanța interconectării insulelor, precum se întâmplă în momentul de față între Lanzarote și Fuerteventura și care, în cazul insulei La Gomera, ar trebui ca până în anul 2025 să fie interconectată cu Tenerife.

Guvernul Insulelor Canare solicită Endesa să clarifice cauzele incendiului

Cauzele incendiului care a dus la întreruperea alimentării pe întreaga insulă sunt încă necunoscute, dar guvernul somează Endesa, compania responsabilă de centrala electrică, să ia toate măsurile necesare, nu numai pentru a clarifica ce s-a întâmplat duminică dimineața la ora 3:00, ci și pentru a restabili complet serviciul cât mai curând posibil.

Constantin Pletosu