6 decembrie 2023
CronicăRomâni în lumeȘtiri externe

„UNIȚI PENTRU UCRAINA – Єдині за Україну – United for Ukraine”

de Constantin Pletosu

Grupul Facebook care a reunit în doar câteva zile peste 150.000 de români și ucraineni

Grupul facebook „UNIȚI PENTRU UCRAINA – Єдині за Україну – United for Ukraine” a fost creat acum câteva zile de tânărul europarlamentar de la USR Plus, Vlad Gheroghe, sub deviza „Oameni pentru Oameni„. Dacă la debut unii erau puțini sceptici, în câteva zile „valul de români solidari” a ajuns la peste 150 de mii de înscriși.

Am făcut grupul pentru că știam că va fi nevoie de ajutor imediat. Zeci de mii de români s-au înscris pe acest grup. Sunt și câteva mii care s-au înscris ca voluntari. Aceștia își pun casele la dispoziția ucrainenilor refugiați. Sunt șoferi care fac curse gratuite în Ucraina pentru a aduce oamenii la granițele cu România. Se oferă alimente, haine și chiar locuri de muncă. Sunt Oameni care ajută Oameni, este o revărsare de solidaritate nemaivăzută pe la noi, care este primită cu recunoștință și iubire frățească de vecinii noștri care fug de războiul stârnit de un dement” – scria pe pagina sa de socializare europarlamentarul român Vlad Gheorghe.

Daca intrați pe acest grup de socializare și citiți postările și mesajele lăsate de români și ucraineni nu cred că nu vi se strecoară o lacrimă în suflet.

Daniela – „Urmează să mergem la vamă (Sighet sau Siret) să ne oferim ajutorul. Cum putem ajunge mai bine? Am înțeles că pe timpul nopții este nevoie acută de transport. Noi venim dinspre Bistrița și putem oferi transport înapoi chiar și cazare+masă pentru 2 persoane sau o mama+copil.”
Adriana – „Pe ce parte a frontierei se intră? Scrieți urgent să nu-i lăsăm noaptea în frig!”
Tatiana – „Dacă cunoașteți copii veniți din Ucraina care sunt bolnavi și au nevoie de pediatru vă puteți adresa la mine la orice oră din zi și din noapte!”
Corina – „Pun la dispoziție o casa pentru 2, 3 familii. Casa este in județul Hunedoara!”

Astfel de mesaje curg cu miile în fiecare clipă. Sunt reuniți fără bariere oameni simpli, medici, preoți, profesori, oameni de afaceri și toți românii care au simțit că din puținul lor pot ajuta pe cel care a rămas fara nimic din vina altora.

Există și un mesaj scris în limba română de un cetățean ucrainean: „În ultimele două zile am văzut multe sprijinuri incredibile din partea românilor din acest grup. Nu mi-am imaginat niciodată că așa ceva poate exista. Ca ucrainean din estul Ucrainei, vreau să vă mulțumesc mult pentru tot sprijinul acordat și să vă felicit că sunteți de partea dreaptă a istoriei. Ucraina este o țară săracă și nu avem multe de dat înapoi, dar putem să vă mulțumim din toata inima. Țara noastră luptă pentru democrație pentru că și noi vrem să trăim în pace și libertate, iar dacă Rusia nu va mai lupta, nu va mai fi nici război, dar dacă Ucraina nu va mai lupta, aceasta va dispare. Am încercat să traduc ce am scris în limba română sperând ca toată lumea să înțeleagă mesajul meu. Salutări dintr-o țară sfâșiată de război ❤🙏” – Sasha

Mesajele sunt care mai de care mai interesante. Unele sunt chiar în limba engleză. Sunt de la cetățeni ucraineni care s-au gândit că românii nu le cunosc limba.

Efectul „bulgăre de zăpadă” creat de această rețea de socializare a fost fenomenal. Modul cum s-au mobilizat românii pentru a-și ajuta vecinii este de nedescris. Mai multe restaurante din Suceava oferă gratuit mâncare caldă refugiaților sosiți la vama Siret. O bătrânică din județul Suceava a venit la vamă cu un lighean plin cu gogoși calde oferindu-le celor care ne treceau pragul țării, femei tinere cu copii de mână și cu toată averea de o viață în spate, o boccea cu câteva așternuturi și câteva hăinuțe pentru cei mici. Atât au putut lua în fuga lor disperată. Mulți dintre ei ne sunt frați, vorbesc românește.

Aceste gesturi umanitare răstoarnă noua teorie aparută de curând care spulbera zicala românului ospitalier. Dimpotrivă, românul simplu demonstrează în aceste momente grele că este deosebit de ospitalier lăsând deoparte prejudecăți și alte motive care i-au determinat pe unii să privească într-un anumit mod spre poporul ucrainean aflat în aceste momente la grea încercare.

De câteva zile Guvernul României a pus în funcțiune o platformă web cu adresa www.refugees.ro care oferă o bună organizare a situației refugiaților cu o monitorizare precisă și de lungă durată.

Felicitări români! Traiască pacea!

One thought on “„UNIȚI PENTRU UCRAINA – Єдині за Україну – United for Ukraine”

  • ofer cazarae refugiati si masa ,mai departe nu ma descurc,cazare ap 4 camere bucuresti central tel 0764846395 ,Vasi

Comentariile sunt închise.