6 decembrie 2023
CronicăPoliticăRomâni în Canare

Începând de mâine, la Santa Cruz de Tenerife, polițiștii vor întocmi procesele verbale de contravenție pe telefonul mobil de serviciu

În această perioadă de implementare a noii tehnologii, procesele verbale obișnuite vor continua să existe în paralel cu noile fișe de sancționare

Poliția Rutieră a Primăriei din Santa Cruz de Tenerife a finalizat o parte din procesul de implementare a unei noii tehnologii care va permite, începând de mâine, agenților Poliției Locale din Santa Cruz de Tenerife să poată genera rapoarte de trafic prin intermediul telefoanelor mobile de serviciu. Astfel, au fost instruiți o parte dintre polițiștii locali iar 65 de agenți au deja telefoanele menționate mai sus și imprimantele portabile necesare pentru emiterea noii chitanțe de sancțiune.

Unul dintre marile avantaje ale acestui nou instrument este gestionarea fiscală integrală, întrucât din momentul în care un agent scrie reclamația pe telefonul mobil se creează instantaneu dosarul de sancționare în platforma eSTIMA, operațiune care până acum presupunea mult mai multă muncă administrativă. După ce polițistul local completează raportul, chitanța poate fi tipărită pe imprimanta portabilă și, dacă este posibil, înmânată contravenientului.

Noul proces-verbal de contravenție are o dimensiune de 29,7 x 10 centimetri și conține toate informațiile necesare și obligatorii care trebuiesc furnizate cetățenilor. Un alt aspect asupra căruia s-a lucrat mult este acela că acest document respectă toate preceptele necesare în ceea ce privește protecția datelor personale ale contravenientului. Chitanța conține diverse câmpuri cu informații despre vehicul și despre contravenient, un cod de bare și un cod QR.

Codul de bare de pe chitanță va permite achitarea amenzii prin intermediul plății rapide, folosind diferitele ATM-uri ale băncilor colaboratoare. Acest document conține, de asemenea, datele juridice pe care se bazează plângerea și o listă cu drepturile și obligațiile pârâtului, precum și formulele pentru procedura de neconformitate. Codul QR facilitează descărcarea informațiilor în acest sens și a tot ceea ce ține de protecția datelor.

Achiziționarea de noi loturi de telefoane mobile și imprimante termice portabile în vederea implementării noii tehnologii va fi extinsă progresiv în tot arhipelagul Insulelor Canare.

Constantin Pletosu