6 decembrie 2023
CronicăPoliticăRomâni în Canare

Incendiu în pădurile de pin din zona localității Arico din Tenerife

Focul a izbnucnit astăzi in jurul amiezii iar până la venirea serii Guvernul Insular a declarat calamitate de gradul 2. Incendiul ar putea să se extindă spre Parcul Național Teide

Incendiul a fost semnalat astăzi, în jurul orei 11:45, în zona Chajaña, în apropierea localitatii Arico, din Tenerife. Seceta din ultima vreme și vântul intens din partea estică a insulei au determinat creșterea intensității focului obligând autoritățile insulare, ca, la ora 19:30, să declare, deja, nivelul 2 de calamitate. Cabildo de Tenerife a preluat situația de urgență și a trecut la punerea în aplicare a Planului Special de Protecție Civilă și asistență de urgență în caz de incendii forestiere.

În cursul zilei focul s-a extins pe o suprafață de peste 400 de hectare de pădure. Nu s-a ajuns la evacuări de populație întrucât nu au fost afectate zonele locuite. Fiind o zonă greu accesibilă s-a intervenit în mod special cu șase mijloace de stingerea incendiilor aeriene: trei elicoptere ale Grupului de Urgențe și Salvări al Guvernului Insulelor Canare, un altul la Cabildo de Tenerife, un hidroavion al Forțelor Aeriene Spaniole și un elicopter al Gărzii Civile.

Pe cale terestră au participat o sută de pompieri de la Cabildo de Tenerife, Consorțiu de Pompieri și ai echipelor EIRIF care aparțin de Guvernului Insulelor Canare cu sediul în La Palma, El Hierro și La Gomera. În această seară, 40 de soldați din cadrul Unității Militare de Urgență (UME), cu șase mașini de pompieri și două autospeciale, sunt așteptați să se alăture misiunilor de stingere a focului.

Autoritățile cer populației să nu se deplaseze în zonele împădurite dintre localitățile Arico și Vilaflor și să anuleze toate activitățile în natură în zona afectată de incendiu. Comunitatea de români din zonă nu a fost afectată!

Constantin Pletosu