7 decembrie 2023
CronicăPoliticăRomâni în Canare

Românii care călătoresc spre Spania sunt obligaţi să prezinte un test PCR cu rezultat negativ. În același timp spaniolii sunt pregătiți pentru a-i testa pe cei care nu l-au făcut la plecare

Spaniolii amenajează centre medicale în aeroporturi și porturi pentru efectuarea pe loc a testului Covid pentru cei care nu-l au în momentul sosirii pe teritoriul lor

Începând de astăzi, 23 noiembrie 2020, toți românii care călătoresc spre Spania sunt obligaţi să prezinte un test molecular PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul Covid-19 și care să fie făcut cu maxim 72 ore înaintea intrării pe teritoriul spaniol. La sosirea în Spania, autorităţile spaniole pot solicita călătorilor dovada în original a testului PCR, în format digital sau pe hârtie, document care trebuie să fie redactat în limba spaniolă sau engleză.

Comunicatul Ministerului Afacerilor Externe Român
Începând cu data de 23 noiembrie 2020, toate persoanele care călătoresc în Spania, pe cale aeriană sau maritimă, provenind din zone sau state cu risc epidemiologic ridicat trebuie să prezinte un test molecular PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, care să fie efectuat cu maxim 72 ore anterior intrării pe teritoriul spaniol. Potrivit listei în vigoare la acest moment (anexa 2 a documentului disponibil AICI), România se regăseşte printre statele care vor fi vizate de măsura privind obligativitatea prezentării unui test molecular PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2„.

De asemenea, toti cetățenii care călătoresc spre Regatul Spaniei, pe cale aeriană sau maritimă, trebuie să completeze, înaintea efectuării călătoriei, un formular privind starea de sănătate prin intermediul aplicaţiei Spain Travel Health. Acest formular va avea de astăzi o întrebare în plus și anume, „dacă s-a efectuat un test PCR negativ în termen de 72 de ore înainte de sosirea în Spania„.

Cei care sosesc în aeroporturile sau porturile spaniole fără test vor putea face testul PCR pe loc

În cazul în care călătorii care sosesc în Spania ajung fără a deține un test PCR, sau cu un test făcut cu mai mult de 72 de ore de la intrarea pe teritoriul spaniol, vor trebui să facă testul antigenului chiar în aeroporturile sau porturile de intrare, unde vor obține rezultatul testului în aproximativ o oră. Pentru a face posibil acest lucru, au fost amenajate zone de așteptare, una destinată așteptării înainte de a face testul și alta unde se așteptă rezultatul. În același timp s-au creat o serie de laboratoare în care personalul medical va efectua testele și un alt spațiu de izolare pentru persoanele care rezultă pozitiv la acest test antigen.

De menționat că aeroporturile spaniole aveau și până acum dispozitive pentru controale de sănătate. În momentul de față acestea sunt ampliate pentru a efectua toate aceste proceduri și teste. În cazul în care pasagerul rezultă negativ la testul Covid-19 își va putea continua călătoria în mod normal, dar dacă rezultatul va fi pozitiv, vor fi activate protocoalele de alertă de sănătate stabilite în colaborare cu comunitățile autonome spaniole, pentru ca bolnavul sa fie direcționat către un centru de sănătate.

Constantin Pletosu