7 decembrie 2023
CronicăPoliticăRomâni în Canare

„Semaforul roșu” declanșează noi restricții în insula Tenerife. S-a ajuns la 40 noi cazuri de Covid-19 la 100.000 de locuitori

În fața numărului tot mai mare de cazuri Covid-19, Guvernul Insular anunță măsuri sanitare mai dure și anticipează că pasul următor ar putea fi o carantină precum cea din primavară dacă curba epidemiologică nu scade

Nivelul tot mai mare de noi cazuri de Covid-19 în Tenerife care nu a reușit să mențină curba epidemiologică la un nivel minim, a determinat autoritățile insulare să-i atribuie „semaforul roșu” într-un clasament al noilor îmbolnăviri și să recurgă la noi măsuri. Ieri, președintele Insulelor Canare, Ángel Víctor Torres, a anunțat noi restricții care vor intra în vigoare începând de astăzi, 13 noiembrie dar a lăsat cale deschisă pentru o posibilă eliminare a acestora dacă în 14 zile pandemia în Tenerife va avea o involuție.

Faptul că Tenerife este codașă în strategia de transformare a Arhipelagului într-o destinație turistică sigură, pune în pericol redresarea socio-economică pentru care instituțiile publice, entitățile și populația luptă în general. Potrivit președintelui Torres, singura „formulă viabilă” pentru a opri răspândirea Covid-19, este ca publicul să devină conștient de gravitatea situației. Printre puținele măsuri ajutătoare anunțate se numără restricționarea orelor din baruri și restaurante până la ora 23:00, limitarea întâlnirilor în spații publice sau private la șase persoane, sau interzicerea fumatului pe terase.

Ángel Víctor Torres, președintele Insulelor Canare

La conferința de presă în care Torres a prezentat măsurile pentru insula Tenerife au participat și primarul orasului Santa Cruz, José Manuel Bermúdez, consilierul din La Laguna, Luis Yeray Gutiérrez, și președintele Cabildo Tenerife, Pedro Martín. Acesta din urmă a subliniat că insula nu poate continua să fie „semaforul roșu al Insulelor Canare în permanență”, așa că a susținut ideea luării celor mai dure măsuri de precauție, „mai ales că se apropie perioada sărbătorilor de iarnă când situația se poate agrava„.

Recinto Ferial transformat în centru pentru tastare Covid-19

Cabildo de Tenerife a cedat temporar Guvernului Insular clădirea de la Recinto Ferial din Santa Cruz pentru a fi amenajat un centru pentru testare Covid-19. La acest centru se pot prezenta pentru testare persoanele asimptomatice care și-au făcut rezervare online prin Centrul de Sănătate Insular. Nu sunt acceptați cei fără rezervări. Pentru a facilita accesul celor interesați la acest serviciu, populația din zona Recinto Ferial este rugată să evite circulația în zona respectivă și să nu folosească parcările din apropiere. Restricțiile de circulație și de parcare sunt valabile de mâine, 14 noiembrie, până pe 22 noiembrie la miezul nopții.

Declarații de presă și noi măsuri pentru combaterea Covid-19 și la Adeje

În această dimineață, José Miguel Rodriguez Fraga – primarul orașului Adeje, a explicat presei acțiunile pe care le va intreprinde Consiliului Municipal pe care îl conduce în promovarea și eficientizarea războiului pe care omenirea îl duce împotriva COVID-19.

José Miguel Rodriguez Fraga, primarul orașului Adeje

Din această seară, vineri, 13 noiembrie, acțiunile de supraveghere ale poliției vor crește. Vom introduce și pompierii din Adeje care vor da o mână de ajutor la acțiunile poliției. Vom înăspri toate protocoalele pentru spațiile publice și clădirile municipale, făcând un efort special pentru evitarea aglomerațiilor necontrolate. De asemenea, solicităm un efort deosebit de la responsabili care dețin terase, baruri și restaurante pentru a respecta la maxim măsurile de securitate. Solicităm în mod special implicarea tuturor tinerilor cu care vom începe o campanie de sensibilizare în școli. La această acțiune își vor da concursul și unele personalități importante de pe insulă. Trebuie să oprim virusul acesta și-l vom face doar dacă este implicată întreaga societate. Eu aleg viața, tu ce alegi?” – a declarat José Miguel Rodriguez Fraga, primarul orașului Adeje.

Declarațiile primarului Fraga vin într-un moment în care numărul noilor cazuri de Covid-19 este într-o creștere alarmantă în Tenerife, ceea ce face ca insula să rămână pe mai departe cu eticheta „semaforul roșu„.

Constantin Pletosu