29 septembrie 2023
CronicăPoliticăRomâni în Canare

Călduri mari se abat asupra Insulelor Canare. Temperaturile vor depasi 37°C

Este pentru prima dată când în Arhipelagul Insuleor Canare se declară oficial cod roșu de temperatură

Arhipelagul Insulelor Canare va încheia luna august cu un val de caldură africană care va urca mercurul termometrelor, încă de la revărsarea zorilor, la peste 37 de grade, temperaturi care vor crește la peste 40 de grade în sudul insulei Gran Canaria dar și în Lanzarote și Fuerteventura. Aerul cald african va fi însoțit de praful saharian, cunoscut de locuitorii din Arhipelag precum fenomenul Calima, care se va stabiliza în partea superioară a atmosferei formând o umbrelă peste toată zona.

Fuerteventura – Insulele Canare
Sunt interzise grătarele la peste 600 de metri altitudine!

Guvernul Insulelor Canare recomandă locuitorilor să evite grătarele în aer liber, în special la înalțimi mai mari de 600 de metri, unde aerul este foarte cald și uscat, umiditatea scăzând sub 30% în aceste zile iar temperaturile riscă să urce până la 44°C, favorizând producerea indendiilor. Aceste măsuri nu vor fi valabile și în insulele Fuerteventura și Lanzarote unde lipsesc zonele împădurite.

Interzis urcatul pe munte!

În Tenerife a fost interzis urcatul pe munte și au fost eliminate orice fel de activități forestiere, de vânătoare sau chiar sportive care ar putea provoca un incendiu. Atât în insula Tenerife cât și în La Gomera au fost închise toate spațiile de grement și de camping, fiind interzisă aprinderea focului în locuri deschise.

Care sunt cele mai fericite zone din Insulele Canare?

Dacă în toate insulele din Arhipelag temperaturile vor depăși 37°C, înca de la orele 10:00 ale dimineții, chiar mai mult în Fuerteventura și sudul insulei Gran Canaria, cele mai bune zone din Arhipelag par a fi nordul insulei Tenerife și vestul insulei La Palma unde temperaturile cele mai înalte ale zilei nu vor depăși 36 de grade.

Anaga – Tenerife
Care sunt zonele cu cele mai mari riscuri de sănătate?

Întrucât tot arhipelagul se află în cod portocaliu a riscului de sănătate din cauza temperaturilor ridicate, iată și cele șapte zone unde codul de risc stabilit a fost cel roșu. Acestea sunt: Agüimes, La Aldea de San Nicolás, Mogán, San Bartolomé de Tirajana, Santa Lucía de Tirajana, Granadilla de Abona și San Miguel de Abona. Având în vedere natura excepțională a codului portocaliu, Agenția de Sănătate Publică a cerut, ieri, cetățenilor să respecte cu strictețe recomandările de sănătate pentru a evita problemele cauzate de căldură, care pot varia de la dureri de cap, până la sentimente de sufocare, amețeli și crampe.
Situația creată va continua până vineri!

Constantin Pletosu