6 decembrie 2023
CronicăPolitică

Incendiu de proporții în insula El Hierro

Focul a fost semnalat astăzi dimineață in jurul orei 10:00 la un depozit de cauciucuri și saltele din Complexul Ambiental El Majano

Direcția Generală de Securitate și Urgențe a Guvernului Insulelor Canare a declarat astăzi, marți, 4 august, stare de urgență pe insula El Hierro și a solicitat populației, afectate de fumul de la incendiul declanșat astazi dimineață în Complexul Ambiental El Majano, să stea în case și să nu se apropie de zona incendiată.

Cabildo insular din El Hierro informa la ora 18:00 că incendiul a fost stabilizat și este sub control, iar pericolul extinderii a fost eliminat. Acesta a distrus peste 5000 de metri pătrați de teren unde erau depozitate cauciucuri, plastic dur, hârtie și carton.

Ministrul Securității și Urgențelor, Montserrat Gutiérrez, declara că mijloacele de stingere a incendiilor de pe insulă erau și la orele după amiezii la lucru iar pentru mai multă siguranță s-a solicitat și ajutoare din afara insulei pentru ca incendiul să fie complet eliminat.

La stingerea incendiului au participat Consorțiul Pompierilor din Tenerife, Crucea Roșie Spaniolă, grupul de pompieri de pe Aeroportul El Hierro, forțe de la asociația Ajută în caz de Urgență din Anaga și forțele de la Protecția Civilă din Valle del Golfo. La dispoziție a fost și Consorțiul de Pompieri din Gran Canaria dar până la urmă nu mai a fost necesară deplasarea acestora în zona afectată.

Elicopterul Kamov KA-32

Peste cincizeci de persoane, pompieri și voluntari, s-au luptat mai multe ore cu flăcările care au provocat un fum intens, ceea ce a determinat Cabildo de El Hierro să mențină pe parcursul intregii zile indicația ca locuitorii din Isora, La Cuesta și San Andrés, sa rămâna în casele lor. S-a acționat cu două utilaje terestre de stingere a incendiilor la care li s-au alăturat trei elicoptere, GES MI-71 din El Hierro și MI-42 din Tenerife, precum și cu un Kamov, KA-32, sosit tot din Tenerife.

În momentul de față evaluarea cauzelor acestui incendiu va fi efectuată de o chipă de la Garda Civilă din El Hierro, care a deschis imediat o anchetă.

Constantin Pletosu