7 decembrie 2023
CronicăPoliticăRomâni în Canare

Coronavirus – noi măsuri în Insulele Canare

Declarație privind situația coronavirusului din Insulele Canare.

Guvernul Insulelor Canare și Colegiului Oficial al Biologilor, COBCAN, dorește să trimită un mesaj de asigurare către populație cu privire la cazurile noi de coronavirus COVID-19 în Insulele Canare și comunică următoarele:

-Nu există nici un motiv biologic sau epidemiologic care să justifice alarma excesivă și frica nejustificată de această boală, care, deși este nouă pe teritoriul nostru, nu prezintă în nici un caz cu risc grav pentru populație. Se transmite prin contact foarte direct și continuu și nu este o boală gravă.
    -Pentru a nu continua alimentarea acestei alarme, se recomandă să nu transmiteți știri fără a vă asigura de veridicitatea acestora.
    -Suspendarea evenimentelor publice, a aglomerărilor de oameni sau a congreselor nu este justificată. Nici închiderea centrelor publice, private sau de afaceri nu este justificată. Asta înseamnă că toate evenimentele sportive, festive și tradiționale pot fi desfășurate în mod normal.

Nu există riscul contaminării în mijloacele de transport în comun


    –Nu există riscul de a călători în nici un mijloc de transport.
    -Nu vă alarmați când suferiți de simptomele sale, deoarece acestea sunt similare cu alte boli, astfel încât pot fi ușor confundate.
    -Termenul zonă de risc este folosit greșit și creează frică nejustificată. Călătorind într-un anumit loc din lume nu există o probabilitate mai mare de a fi infectat, cu excepția cazului în care există un contact prelungit și continuu cu o persoană infectată.
    -Din partea autorităților sanitare din Insulele Canarie, există tendința de a controla fiecare caz, fără ca izolarea grupurilor de persoane să fie necesară. Acest control poate funcționa corect, luând măsuri adecvate pentru fiecare caz specific.
    -Dacă aveti simptomele sau aveti impresia ca ați avut contact cu o persoană infectată, sunați la 112. De aici o să primiți instrucțiuni de urmat. Ca orice altă boală de acest tip, ar trebui să aveți remedii și la domiciliu și medicamente pentru a ameliora simptomele și, doar dacă situația se agravează, mergeți la centrul de sănătate.
    -Instituțiile medicale spaniole dețin câteva teste disponibile și ieftine, extrem de eficiente. În caz de pozitivitate la primul test, o a doua verificare se face într-un Institut de Cercetare din Madrid.
    –Nu este nevoie să cumpărați măști. Utilizarea măștilor nu este adecvată. Nu numai că nu sunt eficiente, ci creează o alarmă socială inutilă.
    -Fiind un virus, antibioticele nu sunt eficiente, deci nu trebuie să le luați decât dacă vă prescrie medicul.
    -Există autorități și guverne, precum Italia, care au luat măsuri excesiv de drastice în ceea ce privește această boală, dar care pot fi parțial eficiente. COBCAN consideră aceste măsuri total nejustificate din punct de vedere biologic și epidemiologic.
    -Pentru descoperirea unui vaccin adecvat va fi nevoie de timp, deoarece este un proces care necesită multe verificări și teste anterioare pe animale și oameni. Când va fi disponibil, autoritățile medicale vor stabili dacă administrarea lui va fi necesară sau nu.
    -Pentru a te proteja de virus, trebuie doar să ai un stil de viață sănătos. Este recomandabil să vă spălați pe mâini cu apă și săpun, să urmați o dietă alimentară sănătoasă și echilibrată și să faceți sport.

Igiena personală este foarte importantă în cazul noului virus

Pentru a confirma punctele de mai sus, ne bazăm doar pe investigații serioase și dovedite. Pe măsură ce biologii studiază acest virus, putem spune astăzi că:

-Este un tip de boală respiratorie ușoară și nu un tip de gripă cunoscută deja de oamenii de știință.
    -Dacă o persoană este infectată, trece printr-o perioadă de incubație, după care apar simptomele. Incubația durează aproximativ 8 zile.
    -Mortalitatea rămâne foarte mică, mai puțin de 0,7% dintre cei afectați în Spania.
    -Spania deține un sistem de sănătate de prim nivel, o infrastructură bună și obiceiuri de igienă consolidate.
    -Boala poate fi transmisă aproape fără simptome.
    -Primele simptome care apar sunt febra, strănutul, tulburările respiratorii. Uneori este însoțită de diaree.
    -Aceste simptome sunt similare cu a altor boli, astfel încât poat fi ușor confundate.
    -Persoanele cu un sistem imunitar sănătos pot trece ușor peste această boală, afectate fiind persoanele cu alte boli respiratorii grave.
    -Au fost depistate foarte puține cazuri la minori, afectate fiind, în special, persoanele foarte în vârstă care au suferit și de alte afecțiuni.
    -Pentru a fi contaminați, trebuie să existe un contact direct și continuu cu o persoană infectată. Nu există cazuri de infecție prin contact sporadic între oameni. De aceea, nu există cazuri de dispersie în avioane sau alte mijloace de transport utilizate de cei deja infectați.

Transmiterea virusului are loc prin strănut sau salivă


    –Virusul este transmis prin strănut sau salivă.
    -Supraviețuirea virusului în afara corpului uman variază de la câteva minute la câteva zile, în funcție de temperatură.
    -Dacă se află în afara corpului uman, acest virus moare. Acesta este și motivul pentru care nu este transmis prin obiecte, bani sau pachete.
    -Este foarte sensibil la schimbările de temperatură și la produsele cu săpun sau alcool.
    -O igienă normală este suficientă pentru al distruge.

Colegiul Oficial al Biologilor din Insulele Canare
Tel. 922251150
E-mail: info@cobcan.es