29 septembrie 2023
CronicăRomâni în Canare

Cer senin în Insulele Canare

Vânturile care vor „mătura” arhipelagul vor elimina complet Calima care a creat mari probleme locuitorilor dar și industriei turismului

Vânturile care vor sosi în această noapte, miercuri spre joi, vor „alunga” complet Calima, această furtună de nisip saharian care s-a dovedit a fi cea mai puternică din ultimii 40 de ani. A fost un fenomen care a durat aproape 72 de ore și care a provocat pagube semnificative asupra gospodăriilor populației dar și asupra culturilor agricultorilor, provocând și o serie de incendii în mai multe zone urbane din Tenerife și Gran Canaria.

Calima în Gran Canaria
Temperaturile vor scădea vertiginos, în special în zonele de munte

Agenția Meteorologica de Stat -AEMET, se așteaptă ca vânturile să sosească deja astăzi după amiază prin nordul insulelor, ceea ce va determina scăderea temperaturilor ridicate provocate de Calima în ultimele zile. În zonele înalte ale insulelor, se preconizează schimbări majore de temperatură.

Locuitorii dar și turiștii au fost obligați să poarte măști

În cele din urmă, Calima, o furtună de nisip african se termină, dar va fi amintită pe viitor pentru virulența sa specială care, împreună cu epidemia de gripă, a dus la colaps în situații de urgență. De fapt, întreaga populație din Insulele Canare, care numara peste 2,1 milioane de persoane, la care ar trebui să se adauge alte câteva milioane de turiști, a fost expusă în aceste zile la o schimbare majoră, trecând de la aerul de cea mai bună calitate din lume, oferit în mod normal de arhipelag, la ceea ce se respiră în cea mai poluată metropolă de pe planetă.

Traficul auto s-a desfașurat anevoios și în Tenerife
Concentrațiile de praf și gaze toxice au depășit de 40 de ori limita maximă admisă

Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, orice concentrație de particule de praf, mai mare de 50 micrograme pe metru cub, devine dăunătoare pentru organism. Ceea ce s-a respirat, începând de sâmbătă trecută, în Insulele Canare, depășește cu mult acest prag , atât praf cât și gaze toxice provenite de la rafinăriile din Maroc, Algeria și Tunisia. În Gran Canaria concentrațiile au atins aproape 2.000 de micrograme pe metru cub, în ​​timp ce în Tenerife concentrația a ajuns la 1.000 de micrograme pe metru cub. Foarte aproape de acest record au fost El Hierro, La Palma, Lanzarote și Fuerteventura.

Constantin Pletosu – Tenerife