6 decembrie 2023
CulturăPoliticăRomâni în Canare

Să-i ajutam pe tinerii noștri să învețe limba română!

Unde și când au loc cursurile în Insulele Canare?

Azi, oriunde te-ai afla în lume, este aproape comun să auzi vorbindu-se
românește în mijloacele de transport, pe stradă, în magazine, în parcuri. Diaspora românească este a cincea cea mai numeroasă din lume, raportat la numărul total al populației, peste opt milioane de români trăind în afara Romaniei.

Astfel, conservarea limbii materne a devenit o nevoie legitimă a românilor de peste hotare, aceștia înțelegând foarte bine importanța învățării limbii române, ca factor de păstrare a individualității spiritului românesc, în contextul unei diversități multiculturale și al globalizării.

În sensul acesta, Guvernul României a încheiat o serie de parteneriate cu mai multe state membre ale Uniunii Europene în vederea derulării în comun a unor programe în domeniile culturii și educației. Cursul de limbă, cultură și civilizație românească este unul dintre rezultatele acestor demersuri.

Care este scopul acestor cursuri?

Cursul de limbă, cultură și civilizație românească se desfășoară prin Institutul Limbii Române, aflat în subordinea Ministerului Educației Naționale din România, și îşi propune să le favorizeze elevilor contactul cu limba, cultura şi civilizaţia românească, în scopul exersării şi îmbunătăţirii comunicării în limba maternă, a cunoaşterii unor momente importante ale istoriei româneşti, a interiorizării valorilor culturii şi civilizaţiei noastre şi a dezvoltării identităţii proprii în contextul valorilor europene.

Cine poate frecventa aceste cursuri?

Cursul este opțional și gratuit, adresându-se copiilor cu vârste între 3 și 18 ani, provenind din familii românești sau din familii mixte. La curs pot fi înscriși și copii provenind din Republica Moldova sau din alte regiuni istorice românești, nordul Bucovinei, Herța, Bugeac. Toate cursurile se vor desfășuara în școli, o dată pe săptămână, două ore, în intervalul orar 16:00-20:00.

Care sunt școlile propuse pentru Insulele Canare?

Pentru Tenerife, sunt propuse următoarele școli:
CEIP Los Olivos – Adeje, IES El Galeon – Adeje, IES + CEIP – Adeje, CEIP Fanabe – Adeje, CEIP Ichasagua – Adeje, IES Los Cristianos – Arona, CEIP Perez Valero – Arona, IES Cabo Blanco – Arona, CEIP El Fraile – Arona, CEIP Los Cristianos , Arona, CEIP Playa Las Americas – Arona, IES Magallanes – Granadilla de Abona, CEIP Abona – Granadilla de Abona, IES Los Cardones – Granadilla de Abona.

Pentru Gran Canaria, sunt propuse următoarele școli:
IES La Aldea de San Nicolás – La Aldea de San Nicolás, CEIP Virgen del Carmen – La Aldea de San Nicolás, CEIP La Ladere – La Ladera, IES El Rincón – Las Palmas de Gran Canaria.

Mai multe informații despre curs pot fi găsite pe pagina de Facebook LCCR Insulele Canare.

Pentru înscrieri la curs, vă rugăm să-i contactați direct pe profesori:
Anca-Elena Răducan – pentru Tenerife, – tel./WhatsApp 610414783
Cecilia Stan-Tomescu – pentru Gran Canaria, – tel./WhatsApp 646348927