7 decembrie 2023
Cronică

Incendiu de proporții în Gran Canaria

Focul declanșat se află în zona Artenara și a afectat până în prezent peste 1000 hectare.
Autoritățile au cerut ajutor armatei!
Nu sunt cetățeni români printre persoanele evacuate din zona sinistrată!

Incendiul a fost semnalat astăzi, sâmbătă, în jurul prânzului, luând proporții în partea a doua a zilei. Zona afectată este de coastă, acoperită cu iarbă și are o suprafață mare cât 200 de terenuri de fotbal.

Cabildo de Gran Canaria, care coordonează dispozitivul de stingerea incendiului, a decretat închiderea Parcului Național Tamadaba, interzicând aprinderea focurilor în zonele de agrement și de camping și spectacolele pirotehnice.

În momentul de față se lucrează cu echipe speciale la localizarea și izolarea incendiului pentru a nu pătrunde în zona împădurită.

Actualizare 11.08.2019 – ore 19:00

Incendiul declanșat ieri în Gran Canaria, care a forțat evacuarea a peste 1.000 de oameni din casele lor, a fost deja izolat. Cu toate acestea, prognoza meteo din noaptea care vine, prevede vânt cu viteză de până la 90 km/h. Serviciile de urgență să team că incendiul poate lua amploare.

Focul declanșat ieri la prânz a devastat peste 1000 de hectare de teren – declară responsabilii de la Cabildo din Gran Canaria. Tot ei subliniază că dezastrul a pornit de la aparatul de sudură a unui cetățean care-și repara casa în apropierea străzii CG-21. În urma investigației politiștilor, cetățeanul neglijent, un spaniol de 55 de ani, a fost arestat.

Autoritățile din Gran Canaria informează că deja de sâmbătă după amiază, 400 de persoane fuseseră evacuate dintr-o duzină de localități mici din apropierea incendiului. Acești oameni au dormit în adăposturi special amenajate în orașele Artenara, Juncalillo și Tejeda sau în hotelurile din apropiere.

Astăzi, duminică, cifra persoanelor evacuate a ajuns la peste 1.000 de persoane, care trăiesc cu teamă că nu știu dacă își vor mai găsi casele.
Am înțeles că dorința cetățenilor este să se întoarcă în casele lor cât mai curând posibil, dar mai presus de această dorință este siguranța și viața lor” – a spus Angel Victor Torres, președinte al Guvernului din Gran Canaria de mai puțin de o lună.

În ciuda prognozelor meteo bune, nu a fost exclusă evacuarea mai multor persoane din zonă, în special pe flancul sudic al focului, spre zona Degollada de Tejeda, unde a fost pregătit un plan de urgență în cazul în care vântul va inteți focul determinându-l să iasă din perimetrul de siguranță. Pe durata intervențiilor de stingere a incendiului, a fost interzisă intrarea în toate zonele afectate iar cinci drumuri au fost închise complet.

Guvernul insular a cerut ajutor armatei. Încă de ieri au fost dislocați în zonă 170 de militari. 120 provin din Gran Canaria și Tenerife iar restul de de la Baza Aeriană Morón din Sevilla.
În timpul nopții de sâmbătă spre duminică, activitatea militarilor UME s-a concentrat asupra apărării orașelor Artenara și Juncalillo, precum și a Parcului Natural Tamadaba” – a declarat comandantul trupelor UME aflate în Gran Canaria .

La rândul său, cel de-al 43-lea grup al Forțelor Aeriene Spaniole, a trimis un avion special de combatere a incendiilor din Málaga, care s-a alăturat lucrărilor de stingere a focului. Aeronava se alătură zecilor de mijloace aeriene furnizate de Guvernul Insulelor Canare, Cabildo-urilor din Gran Canaria și Tenerife și Administrația Generală a Statului. Ministerele Agriculturii din Tenerife și Fuerteventura au trimis, de asemenea, resurse umane și materiale pentru a ajuta la limitarea dezastrului. În momentul de față mai mult de 500 de persoane, militari, specialiști și civili, lucrează la stingerea incendiului.

Vom reveni cu amanunte!

Constantin Pletosu – Gran Canaria