7 decembrie 2023
Cronică

Teide ne reamintește că este un vulcan activ

Numeroasele cutremure de mici dimensiuni din ultimele două săptămâni ne reamintește că vulcanul Teide, cel mai mare din Spania, este activ.

Experții ne asigură că nu sunt semne de activitate magmatică în apropierea suprafeței. Totuși, Teide-le s-a trezit în ultimele săptămâni, provocând cutremure mici, înregistrate în Las Cañadas și Vilaflor de Chasna.

Cele două organisme implicate în supravegherea vulcanică a insulelor – Instituto Volcanológico de Canarias (INVOLCAN) și Instituto Geográfico Nacional (IGN) – au publicat un raport privind ultimele cutremure înregistrate în Tenerife, concluzionând că aceste episoade s-au produs în zone deja cunoscute, Teide-Pico Viejo.

Pentru experți, acest tip de mișcări seismice din Tenerife sunt clasificate ca fiind normale pentru o insulă vulcanică activă.

De-a lungul ultimelor sute de ani, în Tenerife s-au înregistrat cinci erupții importante: în anul 1492, în anii 1704 și 1705, cu trei erupții, în anul 1706 și în anul 1798. Ultima erupție, în anul 1909, care a durat zece zile, a fost a vulcanului Chinyero.

Constantin Pletosu