7 decembrie 2023
PoliticăRomâni în Canare

Tenerife – o stea în plus pe cerul democrației românești

Debutul noii secții de votare pentru românii din Tenerife a fost unul extraordinar.

Ziua de 26 mai 2019 nu va fi uitată niciodată de românii din Tenerife. Mobilizarea de care au dat dovadă conaționalii noștri, care locuiesc la peste 5000 de kilometri depărtare de țara mamă, a demonstrat încă odată că suntem un popor frumos și dornic de libertate.

Pregătirile au început cu câteva zile înainte de ziua votării. Urnele și cabinele au fost aduse de la Cabildo din Santa Cruz. În ziua votului, echipa organizatoare a fost prezentă la urne încă de la ora 6:00 dimineața. Pe chipul tuturor membrilor se citea emoția unui început. După eforturi concertate, Tenerife avea secție de votare iar românii de aici nu mai erau obligați să meargă în Gran Canaria să voteze. Nimeni din Comisia Electorală nu scotea o vorbă dar toți se întrebau în gând; oare vor veni românii la vot?

La ora 6:55 a sosit prima persoană. Un bărbat la 40 de ani. A fost nevoit să aștepte cinci minte dar a facut-o cu plăcere pentru că era primul care vota în Tenerife. Până la ora 8:30 ritmul a fost normal. Au venit rând, pe rând, cei care lucraseră de noapte. Fete tinere, sosite la urne de prin brutării, cu șorțurile încă pline de făină și urme de oboseală pe fete. Au votat în grabă și au plecat vesele și pline de speranța că se va întâmpla ceva frumos și pentru țara lor.

Spre surprinderea celor din Comisia Electorală, la ora 10:00, rândul celor care doreau să voteze a început să se îngroașe și avea să rămână așa până după ora 16:00. S-au așezat, frumos, la rând, persoane în vârstă, tineri, mame cu copii mici, femei gravide, muncitori și intelectuali într-o încleștare națională prin care doreau un singur lucru – o Românie mai frumoasă și mai democratică, așa cum îi stă bine unei țări europene. Dintre cele peste 800 de persoane prezente la vot în Tenerife, se pare că un sfert au fost turiști români, veniți în vacanță și care nu au dorit să piardă ocazia de a se exprima și la aceste alegeri.

Un episod foarte frumos și inedit avea să se întâmple în jurul orei 18:00, când în sala de vot a intrat o tânără blodă. Pe chipul ei se putea citi un amestec de oboseală și fericire. Era, încă, îmbracată în echipamentul de competiție al echipei de handbal unde joacă, CB Salud Tenerife, iar la gât îi atârna o medalie abia caștigată. Era Angela Cioca, una dintre cele trei tinere românce care a pus umărul și a dus echipa din Tenerife pe cele mai înalte culmi ale handbalului spaniol – Seria A. A ținut cu dinții să voteze și și-a adus la urne și părinții, veniți din România să o vadă jucând, renunțând la o parte a petrecerii de promovare a echipei.
Brava Angela! Ne mândrim cu români ca tine!

La ora 21:00, timpul acordat votării a expirat iar Comisia Electorală a început numărătoarea voturilor sub atentul „ochi” al camerei de filmat. Toată operația s-a terminat în jurul orei 6:20 dar cel care a stins ultimul lumina a facut-o în jurul orei 8:00, fericit și plin de satisfacție pentru o misiune îndeplinită.
Tenerife devenise o stea pe bolta democrației românești!

Constantin Pletosu

One thought on “Tenerife – o stea în plus pe cerul democrației românești

  • Excelent articol. Când le strângi într-o carte despre Tenerife, te rog să mă anunți.
    Țin mult s-o am cu autograf.

Comentariile sunt închise.