6 decembrie 2023
CulturăRomâni în Canare

A opta Întâlnire Multiculturală la Valsequillo

România prezentă și anul acesta

Lipsesc doar câteva zile până la startul celei de a opta ediții a „Festivalului Multicultural La Barrera – Valsequillo”, care se va desfășura sâmbătă – 13 aprilie, între orele 10:00 și 21:00, în Gran Canaria.

Organizatorii doresc să traiască intens și anul acesta, aceleași emoții de anul trecut, când diversitățile culturale de pe patru continente, Europa, America, Africa și Asia își vor da, din nou, mâna într-o horă frățească timp de o zi. Oaspeții se vor putea bucura de gastronomia, meșteșugurile, dansurile, spectacolele muzicale, atelierele artizanale, prelegerile și jocurile tradiționale din 35 de țări participante.

Anul trecut, la a șaptea ediție, anfitiroana festivalului și țara gazdă a fost România. Pentru acest eveniment, Asociația Rumacan a invitat din România solista de muzică populară, Florica Jinga, din Lanzarote, solista de muzică populară, Nicoleta Maria Goarnă, iar din Madrid, Ansamblul Someșul. În acest context a fost organizată o expoziție de fotografie cu tema „România, cultură și tradiție”, aparținând fotoreporterului Constantin Pletosu și tot în sala mare dedicată festivalului, Simona Chirilă și Dana Goran, au fost protagonistele unei ample expoziții de costume populare românești. Pentru acest festival, cu mic, cu mare dar și cu ajutorul sponsorilor, Gustul Romaniei, La Nona Tarta și Renova, românii din Insula Gran Canaria s-au mobilizat și au organizat sectorul artizanal și al produselor tradiționale, dedicat României.

Țară anfitrioană, Filipine

În 2019, locul de cinste va fi dedicat celor din Filipine.

România va fi prezentă

Anul acesta România va fi reprezentată de tânăra cântăreață, Ilinca Pletosu, de la Asociația Românilor din Insulele Canare – RumaCan și de Grupul Folcloric „La Union” al Asociației Edificando Sueños.

Ilinca Pletosu la Factoria del Arte 2018, Adeje – Tenerife

Comunitatea românilor din Gran Canaria va fi prezentă la această mare sărbătoare multiculturală aducând și împărtășind cu celelalte comunități prezente, produse gastromice tradiționale din țara noastră, prezentate de Minimarket Internacional Vecindario.

Sunt foarte încântată că românii noștrii sunt prezenți și la această ediție a acestui festival intercultural atât de important pentru arhipelag. Observ o creștere a calității în activitațile grupului nostru și asta nu poate decât să ne bucure ca români” – a declarat Alina Elena RâmaruConsulul Onorific al României în Insulele Canare, care va lua parte la festival alături de Adina Bandini Lăzar, președinta Asociației RumaCan.

„Asociația RumaCan participă pentru al șaselea an consecutiv la acest festival internațional, iar anul trecut, împreună cu sponsorii, am finanțat și organizat direct participarea României ca țară gazdă în Gran Canaria” a declarat Adina Bandini Lazăr, președinta Asociației Rumacan.

Constantin Pletosu